IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се свива с най-бърз темп от февруари

Резултатите увеличават натиска над правителството в Токио да въведе още стимули за икономиката

10:39 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония се понижава с 2,6% на месечна база през май и така записва най-резкия си спад от февруари насам, съобщава WBPonline, позовавайки се на второто и финално представяне на данните от Министерството на икономиката, търговията и индустрията.

Очакванията бяха за спад от 2,2%, а предварителните данни от края на юни показаха спад от 2,3 на сто.

Резултатите увеличават натиска над правителството в Токио да въведе още стимули за икономиката, след като коалицията на премиера Шиндзо Абе спечели частичните парламентарни избори през уикенда и си гарантира стабилно мнозинство. 

Понижението в индустриалното производство предполага, че търсенето за износ продължава да се свива, което отчасти може да се обясни с поскъпването на йената от началото на годината и с по-слабата активност в търговските партньори на Япония.

През първото тримесечие на 2016 г. японската икономика се разшири с 0,5% на тримесечна база, като потреблението на домакинствата беше основният двигател на ръста.

Слабото индустриално производство означава, че нивото на съществуващите стимули не насърчава достатъчно възстановяването в търсенето. Затова се очакват институциите в Токио да предприемат мерки идните месеци, коментира WBPonline.

Редица икономисти очакват Японската централна банка да обяви, че разширява програмата си за изкупуване на облигации или да понижи още депозитната лихва, която в момента е -0,1%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още