fallback

Руските власти прогнозират стабилизиране на рублата през второто полугодие

Подкрепа на валутата ще окажат както световната конюнктура, така и интересът към руската валута

11:25 | 15.07.16 г. 8

Стабилизирането на рублата ще продължи през второто полугодие благодарение както на световната конюнктура, така и на интереса към руската валута, прогнозира руското Министерство на икономиката, цитирано от бизнес портала РБК.

Ведомството очаква средногодишният курс да бъде 67,2 рубли за долара. През първото тримесечие курсът беше 74,7 рубли за долар, а през второто – 65,9 рубли за долар.

Руската валута са повлия от резултата от референдума във Великобритания. Възстановяването на интереса към рискови активи през последната седмица оказа подкрепа и на рублата, смятат от министерството.

В четвъртък руската рубла поскъпна спрямо основните световни валути. Така курсът спрямо еврото се понижи под 70 рубли за пръв път от седем месеца, a този спрямо долара се понижи под 63 рубли за пръв път от средата на април тази година. 

Поскъпването на рублата в четвъртък се дължеше и на повишените цени на петрола, които ден по-рано записаха спадове от близо 5%, посочва РБК.

Анализаторът Искандер Луцко от Sberbank CIB изразява съмнение, че през второто полугодие курсът на рублата ще достигне 60 рубли за долар. Според него в края на третото тримесечие нивото ще се стабилизира на равнище от 65 рубли за долар при цена на петрола сорт Брент 50 долара за барел.

„Потенциалът за дългосрочно укрепване на рублата е изчерпан и в дългосрочен план предстои отслабване между 5 и 15%, тоест до 73-74 рубли за долар“, смята Тимур Хайрулин, анализатори във ВТБ24. „Основните рискове пред руската валута са ръстът на бюджетните разходи преди изборите“, смята той.

През юни експертът от Алфа-банк Алан Казиев посочи, че периодът на стабилност при рублата приключва. Той не изключва поевтиняване до 74,9 рубли за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
fallback