IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските власти прогнозират стабилизиране на рублата през второто полугодие

Подкрепа на валутата ще окажат както световната конюнктура, така и интересът към руската валута

11:25 | 15.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стабилизирането на рублата ще продължи през второто полугодие благодарение както на световната конюнктура, така и на интереса към руската валута, прогнозира руското Министерство на икономиката, цитирано от бизнес портала РБК.

Ведомството очаква средногодишният курс да бъде 67,2 рубли за долара. През първото тримесечие курсът беше 74,7 рубли за долар, а през второто – 65,9 рубли за долар.

Руската валута са повлия от резултата от референдума във Великобритания. Възстановяването на интереса към рискови активи през последната седмица оказа подкрепа и на рублата, смятат от министерството.

В четвъртък руската рубла поскъпна спрямо основните световни валути. Така курсът спрямо еврото се понижи под 70 рубли за пръв път от седем месеца, a този спрямо долара се понижи под 63 рубли за пръв път от средата на април тази година. 

Поскъпването на рублата в четвъртък се дължеше и на повишените цени на петрола, които ден по-рано записаха спадове от близо 5%, посочва РБК.

Анализаторът Искандер Луцко от Sberbank CIB изразява съмнение, че през второто полугодие курсът на рублата ще достигне 60 рубли за долар. Според него в края на третото тримесечие нивото ще се стабилизира на равнище от 65 рубли за долар при цена на петрола сорт Брент 50 долара за барел.

„Потенциалът за дългосрочно укрепване на рублата е изчерпан и в дългосрочен план предстои отслабване между 5 и 15%, тоест до 73-74 рубли за долар“, смята Тимур Хайрулин, анализатори във ВТБ24. „Основните рискове пред руската валута са ръстът на бюджетните разходи преди изборите“, смята той.

През юни експертът от Алфа-банк Алан Казиев посочи, че периодът на стабилност при рублата приключва. Той не изключва поевтиняване до 74,9 рубли за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Репликата беше към друг.Да не сте един и същи човек, че се обаждаш вместо него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Всеки иска да си продава скъпо стоките. Ако прочетеш внимателно какво съм написал, ще забележиш думичката "отрезви". Много си баха повярвали. Дотам, че над 2/3 от износа беше само от петрол. Затова казвам, че това ще им е от полза. Нефтът е като наркомания, отделно убива всякаква нормална предприемчивост наоколо. Инача на дeбuла ще му повторя - всяка фобия е част от някаква психопатия. Ходи се лекувай ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Абе тя и Саудитска Арабия иска по високи цени , тъй че какво ненормално има...нея що не я коментирате , ами все Русия ви е крива , ама нали един уи ви е правил вас русофобите , еднакви сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ако това е истина и е само от полза за руснаците, тогава защо искат цените на енергоносителите да са по-високи?Нека да са падат и още по-надолу за "да се развържат както трябва ръцете на тия много бизнеси в Русия и да отрезвеят на максимум, както пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 7 години
не се притеснявай , това дето бръмчи в главата ти е от жегата - отиди на хладно , ако не помогне - бегай в аптеката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
Руснаците и руският бюджет нямат никаква изгода от скъпа рубла. Двамата oлuгофрeни долу могат да си пишат агитацията другаде.Истината е, че при повече от 2х спад на петрола, респ. газа, при санкциите и двете войни, които водят, руснаците си играят доста добре картите. Така или иначе текущата конюнктура ще ги отрезви и ще поразвърже ръцете на доста бизнеси в Русия, които не са свързани с правене на пари от минерални ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 7 години
Като гледам петролеца пак пое към дъното , а след тоя атентат в Франция няма и много шансове да рипа - та не знам на кво се крепи тая прогноза . Май само сънищата на шаманите в Масква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Мажоритаря
преди 7 години
Ще се закрепи на дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още