fallback

Икономиката на САЩ расте с разочароващите 1,2% през второто тримесечие

Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти беше за 2,5% повишение

16:40 | 29.07.16 г. 8

Американската икономика расте по-бавно от очакваното през второто тримесечие. БВП се разширява с разочароващите 1,2% годишен темп, като средната прогноза на анкетираните икономисти беше за 2,5% повишение. Властите в САЩ изчисляват този темп, като уможават тримесечното изменение по четири.

Данните за първото тримесечие са ревизирани надолу: от 1,1% до 0,8%, сочат данни на Министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Данните повишават риска пред икономическите перспективи в момент, в който Федералният резерв на САЩ се надява на устойчиво подобрение, така че да повиши постепенно лихвените проценти, коментира Bloomberg. 

Потреблението остава издръжливо, но бизнесът е предпазлив: компаниите понижават инвестициите и агресивно намаляват складовата наличност заради слабите глобални пазари, повишената несигурност и продължаващите ефекти от слабия долар.

Частните фиксирани инвестиции, които включват жилищни и бизнес разходи, се понижават с 3,2% през второто тримесечие, което е най-резкият спад от седем години.

Това са предварителните данни и второто и третото четене ще бъдат публикувани през август и септември.

Понижението на складовата наличност възлиза на 8,1 млрд. долара, което е най-резкият спад от третото тримесечие на 2011 г. и изтрива 1,16 процентни пункта от ръста. От друга страна, по-ниската складова наличност може да положи основата за ускорено производство през второто полугодие, ако търсенето се задържи високо.

Потреблението на домакинствата расте с 4,2%, което е най-високият скок от края на 2014 г. и добавя 2,83 процентни пункта към растежа.

Корпоративните разходи за оборудване, структури (строеж на фабрики, магазини, петролни платформи и др.) и интелектуална собственост се понижават с 2,2 на сто.

Складовата наличност и търговският дефицит са два от най-волатилните компонента в изчисленията на БВП, посочва Bloomberg. За да придобият по-ясна представа за търсенето в американската икономика, анализаторите разглеждат финалните продажби към клиенти в САЩ, или БВП без складовата наличност и нетния износ. Този показател се увеличава с 2,1% през последното тримесечие, след като през първото записа ръст от 1,2 на сто.

Жилищните инвестиции също натежават на растежа, като се понижават с 6,1%. Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2010 г. и първото понижение от две години насам.

Правителствените разходи също се понижават – с 0,9%, което е най-много от над две години.

С данните за БВП се публикува и информация за инфлацията, като базисният индекс, който изключва енергията и хранителните продукти, се повишава с 1,7% на фона на 2,1 на сто през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
fallback