IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският внос се понижава вече 21 месеца

Разочароващите данни са сигнал за отслабване на вътрешното търсене

10:45 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов силен спад на външнотърговския обмен на Китай в доларово изражение отчетоха за юли китайските власти на фона на отслабването на китайската валута, което сви обявените първоначално данни, изчислени в юани. Новите данни са поредното доказателство за трайния застой в този жизненоважен сектор за икономиката на страната, коментира Ройтерс. 

За една година износът на азиатската страна се е стопил с 4,4 на сто до 184,7 млрд. долара през юли. Първоначалните данни, обявени в юани, сочеха увеличение на показателя с 2,90 на сто на годишна основа. Тази впечатляваща разлика отразява силното обезценяване на юана спрямо долара през изтеклата година. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 3,5%.

Вносът пък се понижава за 21-ви пореден месец, като сега се е свил с 12,5 на сто за една година до 132,4 млрд. долара, докато анализаторите очакваха понижение от 7 на сто. В юани беше отчетено свиване от едва 5,70 на сто.

В резултат китайският търговски излишък се е покачил през юли до най-високото си ниво от шест месеца насам - до 52,3 млрд. долара спрямо 48,1 мрлд. долара през предходния месец.


Източник: tradingeconomics.com 

Митническите данни се следят с голямо внимание, за да се прецени състоянието на втората по големина световна икономика. Външната търговия остава един от стълбовете на китайския брутен вътрешен продукт въпреки усилията на Пекин да постигне нов баланс в икономиката си.

Разочароващите данни подсилват и без това песимистичната картина за втората по големита световна икономика. Промишлеността е все така потисната от мащабно свръхпроизводство и свръхкапацитети, държавното и частно задлъжняване продължава да расте и става обезпокоително, а обещаните структурни реформи тъпчат на едно място. По-рано през месеца стана ясно, че официалният измерител на бизнес активността навлезе в етап на свиване.

През второто тримесечие на годината китайската икономика се разшири с 6,7 на сто – малко по-силно от очакванията, припомня Ройтерс. Правителството полага усилия да промени модела на икономически растеж на страната, насърчавайки развитието на сектора на услугите, новите технологии и вътрешното потребление. 

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още