fallback

Президентът на Фед в Атланта вижда поне едно повишение на лихвите през 2016 г.

Денис Локхарт е уверен, че растежът на американската икономика се ускорява, с което се отваря подобна възможност

12:11 | 17.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт е уверен, че растежът на американската икономика се ускорява, което отваря възможност за поне едно повишение на лихвените проценти тази година, пише Bloomberg.

„На този етап не съм ограничен от каквото и да е решение, но ако доверието ми в икономиката се оправдае, мисля, че поне едно вдигане на лихвените проценти може да бъде подходящо по-късно тази година“, посочва Локхарт в предварителни бележки на реч, която произнесе в град Ноксвил, щата Тенеси.

Представителите на Фед умуват дали да увеличат лихвите през септември за пръв път, откакто сложиха край на ерата на близо нулеви лихви през декември 2015 г.

Сигналите са различни, имайки предвид възстановяващия се трудов пазар и незадоволителния икономически ръст през последните три тримесечия.

Във вторник президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли каза, че САЩ се доближават до още едно вдигане на лихвите и че подобен ход е възможен по време на срещата на банкерите през септември.

От своя страна Локхарт описва трудовия пазар като наближаващ пълна заетост, като заплатите показват признаци за повишение.

Президентът на Фед в Атланта е уверен, че целта за инфлацията от 2% ще бъде достигната до края на 2017 г.

Той разкрива, че се фокусира върху инвестициите на бизнеса, за които смята, че може би са пострадали заради несигурността относно политиката в САЩ.

„Възможно е изборите да са фактор“, смята той.

Пазарните залози за покачване на ставките след заседанието от 20-21 септември са 22%, докато вероятността за такава стъпка през декември е 50%. Оценките на повечето банкери от юни бяха за две промени в посока нагоре от по четвърт процентни пункта, докато шестима от членовете на Федералната комисия за отворения пазар бяха за една.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
fallback