IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъдли: Прибързано е да се изключва повишение на лихвите в САЩ тази година

Според председателя на Фед в Ню Йорк все пак банката трябва да бъде предпазлива при затягането на паричната политика

12:38 | 01.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уилям Дъдли.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да бъде предпазлив при повишението на лихвените проценти заради съществуващите рискове пред американската икономика, заяви председателят на централната банка за Ню Йорк Уилям Дъдли, цитиран от Ройтерс.

Дъдли е един от най-влиятелните членове на Комисията по паричната политика и изказването му сигнализира, че шансoвете за повишение на лихвите до края на годината намаляват.

По думите му би било „прибързано“ да изключи затягане на паричната политика през 2016 г. Същевременно Дъдли заяви, че „негативните шокове“ се по-вероятни заради неясните последици от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз и заради силния долар.

„Всички тези три причини – доказателствата, че паричната политика в САЩ е умерено гъвкава, фактът, че финансовите условия се влияят от развитията на икономиката и финансовите пазари в чужбина и съображенията за управление на риска, в момента подкрепят предпазлив подход при повишението на лихвените проценти в краткосрочен план“, посочи Дъдли. 

Коментарите му, включително и за несигурността около изборите за президент на САЩ на 8 ноември, подсказват, че банката вероятно е склонна да се въздържи от действия до декември. Тогава ще е изминала една година, откакто беше затегната паричната политика за пръв път от близо десетилетие.

Дъдли приветства последните данни за очакванията на инвеститорите, които прогнозират по-малко агресивен подход в затягането на паричната политика занапред. Освен това той предупреди, че става все по-ясно, че следкризисните насрещни ветрове вероятно ще останат перманентни.

По време на конференция на индонезийския остров Бали Дъдли заяви, че е възможно икономиката да се представи по-добре от очакванията до края на годината, финансовите условия да се облекчат или пък други международни рискове да избледеят. „Поради тези причини смятам, че е прибързано да се изключва затягане на паричната политика тази година“, каза още той.

По думите му, ако икономиката и трудовият пазар се подобрят бързо, Фед ще реагира, като вдигне лихвите по-рано. „Ако това се случи много бързо, определено мога да допусна повишаване на лихвите дори преди изборите“, заяви Дъдли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Same rate hike like last few months....for example 7 months... what is sure? Gold rise anyway!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike Sept or most likely Dec 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още