IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция пада до почти 4-годишно дъно

Нивото ѝ е най-ниско от третото тримесечие на 2012 г. - първото пълно тримесечие от управлението на Франсоа Оланд

09:16 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Безработицата във Франция спада до най-ниското си ниво от почти четири години, помагайки на президента на страната Франсоа Оланд да изпълни предизборното си обещание да намали безработицата преди следващите избори, предава Bloomberg.

Равнището на безработицата се понижава до 9,9% през второто тримесечие на годината спрямо 10,2% през първото тримесечие, сочат данните на националната статистическа служба Insee, публикувани днес.

Така безработицата достига до най-ниското си ниво от третото тримесечие на 2012 г., първото пълно тримесечие от управлението на Оланд. Президентът на страната е преследван от високата безработица по време на целия си мандат и на няколко пъти заяви, че трябва да обърне тази тенденция, преди да се стреми към спечелване на втори мандат.



Средното ниво на безработицата в страната е 9,24% през периода 1996 до 2016 г., достигайки рекордно високото равнище от 10,7% през първото тримесечие на 1997 г. и дъно от 7,1% през първото тримесечие на 2008 г., показват изчисления на Tradingeconomics.

Въпреки спада обаче, страната продължава да изпитва икономически затруднения. 

В края на юли стана ясно, че френската икономика е изпаднала в застой през второто тримесечие. Това се тълкува като признак на слабост още преди Европа да усети последствията от британския референдум за излизане от ЕС. БВП на страната остава без изменение през трите месеца до края на юни в сравнение с ревизирания ръст от 0,7% през предходното тримесечие. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха повишение от 0,2 на сто.

В началото на юни Централната банка на Франция намали прогнозата си за инфлацията и промени очакванията си за икономическия растеж през 2017 г.  Банката намали очакванията си за ръста на БВП през 2017 г. до 1,5% спрямо 1,6% през декември, аргументирайки се с очакванията за по-слаба търговия. Въпреки по-силното от очакваното първо тримесечие, банката запази прогнозата си за БВП за цялата 2016 г. на ниво от 1,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още