fallback

Четири световни банки подготвят нова виртуална валута

Според кредиторите тя ще стане стандарт в индустрията за клиринг и сетълмент на финансови сделки

14:47 | 24.08.16 г. 12

Четири от най-големите банки в света се обединяват, за да създадат нова форма на дигитална валута, която според тях ще стане стандарт в индустрията за клиринг и сетълмент на финансови сделки, базирайки се на технологията в основата на биткойна blockchain (блок верига).

Швейцарската банка UBS инициира т. нар. валута Utility Settlement Coin (USC) и сега обединява сили с Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon – както и брокерската компания ICAP, за да представи идеята пред централните банки, съобщава Financial Times. Целта е търговският старт на валутата да се случи в началото на 2018 г.

Ходът, който ще бъде обявен днес, е един от най-солидните примери за банки, които си сътрудничат в определена blockchain технология, за да използват силата на децентрализираните компютърни мрежи и да подобрят ефективността на системата на финансовите пазари.

„Днешната търговия между банките и институциите е трудна, отнема време и е скъпа, поради което всички ние имаме големи бек офиси“, казва Хулио Фаура, ръководител на проучванията и развитията и иновациите в Santander. “Идеята е да я рационализираме и да я направим по-ефективна“.

Blockchain технологията е сложна група от алгоритми, която позволява т. нар. криптовалути – включително биткойна, да бъдат търгувани и проверени по електронен път през мрежа от компютри без централен регистър.

След като първоначално бяха скептично настроени към технологията заради опасения за измами, банките сега проучват как могат да се възползват от нея, за да ускорят системите на бек офисите си за сетълмент и да освободят милиарден капитал, заделен за подкрепа на сделки на глобалните пазари.

Общите разходи на финансовата индустрия за клиринг и сетълмент на сделки се оценяват на 65-80 млрд. долара годишно, сочи доклад от миналата година на Oliver Wyman.

Валутата USC, базирана на решение, разработено от Clearmatics Technologies, цели да позволи на финансовите институции да плащат за ценни книжа, например облигации и акции, без да чакат традиционните парични трансфери да бъдат завършени. Вместо това те ще използват дигитални монети, които веднага се конвертират в кеш в централните банки, намалявайки времето и разходите за следтърговски сетълмент и клиринг.

Монетите, които могат да се конвертират в различни валути, ще бъдат съхранявани чрез blockchain, позволявайки им бързо да бъдат заменяни за търгуваните финансови ценни книжа.

Федералният резерв, Английската централна банка и Канадската централна банка са сред централните банки, проучващи потенциалните ползи от дигиталните валути. Опасенията обаче все още включват сигурността и влиянието върху банковата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
fallback