IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът изгуби близо четвърт от стойността си за пет дни

Анализатори очакват корекция в цената на криптовалутата преди поскъпването й в дългосрочен план

12:05 | 23.06.16 г. 72
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Биткойнът поевтиня за пети пореден ден, след като опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС), отслабнаха и след като хакването на друга криптовалута подкопа доверието в подобни активи, Bloombeg.

По време на търговията в Азия цената на биткойна спадна с 6,1% до 573,84 долара, с което удължава пропадането си от достигнатия в петък 2-годишен връх. За този 5-дневен период активът е изтрил близо 25% от стойността си.

Биткойнът, също като златото, следваше залозите за Brexit в навечерието на референдума, който се провежда днес, след като инвеститорите спекулираха с подобен изход, за който правителства и централни банки предупреждават, че може да причини смут.

Доверието в биткойна беше разклатено тази седмица, след като друга виртуална валута – етер, претърпя срив в цената си заради хакерска атака с кражба на дигитални пари. По-рано през седмицата една борса за биткойни за кратко спря търговия заради технически проблеми.

Новините, че фондът за рисков капитал Decentralized Autonomous Organization е бил хакнат, се разпространиха миналия петък, което доведе до поевтиняване на етера, писа тогава Coindesk. По-късно от Decentralized Autonomous Organization признаха за случилото се в своя блог.

Базираната в Хонконг борса Bitfinex написа в профила си в Twitter във вторник, че спира търговията заради нестабилност на мрежата.

Хакването на Decentralized Autonomous Organization „доведе до загуба на доверие сред криптовалутната общност, където мнозина търгуват активно с биткойни“, коментира главният изпълнителен директор на Gatecoin Ltd. Орелиан Мено.

Цената на биткойна се качи до 777 долара миналата седмица на фона на очакванията, че производството на нови биткойни ще се забави, тъй като възвръщаемостта от добива на криптовалутата се очаква да намалее наполовина следващия месец.

„Очакваме ценова корекция до около 500-450 долара и вярваме, че биткойнът ще поскъпне в дългосрочен план, особено когато съвсем скоро дългоочакваният процес по намаляване на стойността наполовина се осъществи“, добавя Мено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Продължение от долния коментар...След минаване на границата с биткойните си купувате злато ,защото не можете да плащате за хляб с него ,твърде е скъп и неликвиден навсякъде.Със златото влизате в частична ликвидност и го обръщате където искате в местна валута където сте ,като спазвате принципа да не обменяте прекалено много все пак.За три-четири месеца сте отново в кеш с милион ликвидни зелени ,или франкове ,йени ,рупии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 4 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Биткойна ще е търсен докато е независим от банки и държави.Като разменно средство ,макар и виртуално ,има всички белези на пари и изключение на исторически опит и разбира се зависимост от интернет и електричество .Основно търсенето му е от китайския пазар ,поради строгия изходящ капиталов контрол наложен от КНБ.Над 80 процента от закупуваните биткойни е от там.Сривът от преди два дни се последва от ново покачване като покри две трети от загубите.С излизането на Англия от ЕС предполагам стойността му да се покачи в пъти ,поради търсене на механизми за лесен трансфер на капитали ,без да се контролират от правителствата.А както знаете и у нас сделки над 5000 лева задължително се декларират .Е ,ако искате да емигрирате от Китай или да речем от фашизирана Америка с един милион долара,много по удобно е да купите 1300 биткойна на телефона ,и спокойно с празно портмоне да минете през чекингконтрола :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
и тук идва моята теза за появата... на тази съвременна и супер гениална понци схема биткоин, която хем използва човешката алчност за печалба, хем и уж се възпротивява на алчните банкери (които са си такива, разбира се) :) но омразата ни към тях беше допълнително подсилена от грешните политически решения които спомена и ти (и не само в БГ, че и по света).И аз само това казвам че е понци схема, а не да не инвестирате ... от пирамиди също може да се печели, но имайте едно на ум. Биткоина няма да смени кеша никога даже и правителствата да не пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не, не разчитам на това. По принцип обсъждаме финансовата система и начините за разплащане между хората ако има биткоин :) вие все дърпате към политическата страна на нещата.То ако няма демократична държава и институции цялата тема е излишна .. режа ти нета, затварям границата ... а ползвай биткоин :) ше ползваш квото ти кажа :)Но при биткоина няма да има държава, та кой ще регулира ... ти каза escrow, ок ама то пак е 3та страна (3rd party), тях кой ще ги регулира ? и даже и да намериш кой .. леко по леко изграждаме същата структура която е имаме и сегаПроблема в случая, е че "държавата" взима все повече "политически" решения като това за КТБ например. Това обаче вече е политика...----ето тук съм 100% съгласен с теб ... проблема е баш политически а не на фин система и парите които използваме ... та там трябва да го оправим, а не да търсим оправия в имагинерни неща които са измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
khao разчита, че банка, регулирана от КФН, банков надзор, определяни от държавата e trusted authority в демократична държава, и би бил прав, ако нямаше толкова нива на контрол, корупция и спекулация.Проблема в случая, е че "държавата" взима все повече "политически" решения като това за КТБ например. Това обаче вече е политика...Всъщност затова се и появява самият биткойн - той адресира точно този проблем. Много малко след "политическото" решение в САЩ за "too big to fail". Това е момента в който политиката забърсва осраните банкерски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а баш :):) но не толкова крайно, по принцип нищо не на 100% сигурно, даже и ходенето по улицата ... търсим кое е най-сигурно, 100% няма никъде в нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Лично като човек занимаващ се с IT нямам доверие на нищо електронно. Защо - защото всичко е прозрачно и във всичко има backdoor без значение дали е поставено там умишлено или е бъг от недоглеждане, защото хайде да си говориме направо - хора пишат тези неща, а некадърността и алчността ходят най-вече по хората. За електронно банкиране срещу биткойн - ами вие много спорихте по въпроса, но едното има централно тяло, което можеш да подведеш под отговорност а другото .. ми имал пари - дал. Не съм убеден, че децентрализираната дистрибуция е предимство. А какво ще стане ако някой изади няколко милярда и изкупи (хипотетично) 80-90% от биткойните? Няма ли да е централизирано тогава? А как ще се чувстваме ако това се случи, след предполагаемата победа на биткойн и налагането му по света и спирането на другите пари? А какво става ако попаднеш някъде където няма ток или няма интернет? Нали не мислите, че инфраструктурата на интернета няма как да се срине на определено място за определено време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Паживьом - увидим :-Dхахахахахахатова винаги е най-добрия .... escape path .. от всеки спор, да ползвам и аз един типичен български лозунг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
именнно, тук коментираме дали биткоина има почва в света и у нас като парично средство и съответните му недостатъци за човека който го ползва ... щото по презумция тук банки нямаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Е ти още лозунг: Паживьом - увидим :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още