IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът изгуби близо четвърт от стойността си за пет дни

Анализатори очакват корекция в цената на криптовалутата преди поскъпването й в дългосрочен план

12:05 | 23.06.16 г. 72
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Биткойнът поевтиня за пети пореден ден, след като опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС), отслабнаха и след като хакването на друга криптовалута подкопа доверието в подобни активи, Bloombeg.

По време на търговията в Азия цената на биткойна спадна с 6,1% до 573,84 долара, с което удължава пропадането си от достигнатия в петък 2-годишен връх. За този 5-дневен период активът е изтрил близо 25% от стойността си.

Биткойнът, също като златото, следваше залозите за Brexit в навечерието на референдума, който се провежда днес, след като инвеститорите спекулираха с подобен изход, за който правителства и централни банки предупреждават, че може да причини смут.

Доверието в биткойна беше разклатено тази седмица, след като друга виртуална валута – етер, претърпя срив в цената си заради хакерска атака с кражба на дигитални пари. По-рано през седмицата една борса за биткойни за кратко спря търговия заради технически проблеми.

Новините, че фондът за рисков капитал Decentralized Autonomous Organization е бил хакнат, се разпространиха миналия петък, което доведе до поевтиняване на етера, писа тогава Coindesk. По-късно от Decentralized Autonomous Organization признаха за случилото се в своя блог.

Базираната в Хонконг борса Bitfinex написа в профила си в Twitter във вторник, че спира търговията заради нестабилност на мрежата.

Хакването на Decentralized Autonomous Organization „доведе до загуба на доверие сред криптовалутната общност, където мнозина търгуват активно с биткойни“, коментира главният изпълнителен директор на Gatecoin Ltd. Орелиан Мено.

Цената на биткойна се качи до 777 долара миналата седмица на фона на очакванията, че производството на нови биткойни ще се забави, тъй като възвръщаемостта от добива на криптовалутата се очаква да намалее наполовина следващия месец.

„Очакваме ценова корекция до около 500-450 долара и вярваме, че биткойнът ще поскъпне в дългосрочен план, особено когато съвсем скоро дългоочакваният процес по намаляване на стойността наполовина се осъществи“, добавя Мено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
1. "дефлация" - hedge2. секюрити може да има, зависи как се прилага. Има различни подходи. Multisignature.3. концентрирането му в определен брой хора се нарича забогатяване. Положени са усилия това да се забави нарочно, положени са усилия това да се забави с години, за да е колкото се може по-справедливо. Този проблем го има и в момента в фиатните валути. Концентрацията на пари в "брой" хора е неизбежно по природа...4. Начина му на производство е окей според мен. Всеки ако иска може да се включи в работата по валидиране на трансакции с колкото си пожелае хардуер. Ако му излиза сметката - окей. Ако не му излиза - NOT окей. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
То все едно не е така и сега.----еми като занимаващ се с подръжка на банков софтуер мога да ти кажа че не е така сега :) щото сега и да те измами някой, може да се докаже, с биткоина не може ...а дали после измилия ти ще си понесе отговорността е до съдебна система :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Концентрират парите при определени хора (аналогия със златния стандарт правя), да не се бърка със централизира----да, това след като се изминират всички говоря, тоест след като сме достигнали крайната бройка... да миньорите ... получават, но вече ще е по малко, щото ще е само таксата от транзакциите.та колко бизнес ще го предпочете като има дефлационен характер ? :)то дефлация има и сега без да платежно средство, па кво ще стане после :)основните му проблеми да не се наложи според мен е дефлацията, липсата на секюрити и опасноста да се концентрират парите в определен брой хора, а начина на производство го определя като типична понци схема ... наливаш пари за хардуер зада изкараш биткоини .... или купуваш и чакаш, щото те ще станат по скъпи със сигурност ... въпроса е да ги развържеш преди срива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"реклами не реклами, ще станат масови измами и просто хората ще изберат най-лесния вариант да се откажат"То все едно не е така и сега. Всеки сам избира как и откъде да се информира и да прави адекватен избори къде да си харчи парите. Банковото плащане не те спасява. Особено срещу добри адвокати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Концентрират"... хм :-)Не е задължително. Миньорите трябва да продават. Иначе нема кинти. Така се образува пазар на биткойни.Останалата децентрализация може да дойде от там, че зависи колко бизнеси го предпочетат за удобно платежно средство.Всичко зависи колко добре успее да се наложи като платежно средство.2024 не е чак такова ограничение за каквото говориш. След него хардуера ще продължи да получава награда, затова че процесва трансакциите. Т.е. не се променят много нещата, освен че може да започне дефлация ако има развит пазар като платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Зависи. Зависи кой на кого вярва. Зависи как и от къде се информира.-----говорим за масово международно платежно средство и нали не живеем в заблудата че всички хора може да се информират качествено наистина :):)както сам каза сега се *** яко, а хем може да се проследят транзакциите, ти ми кажи според теб кво ще бъде ако не може да се следи това :):) реклами не реклами, ще станат масови измами и просто хората ще изберат най-лесния вариант да се откажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"е с биткоина не става това ... ти казваш че съм те измамил, а казвам че не е верно .... доказателства нема никой от двамата !"Това също е интересен въпрос. Зависи. Зависи кой на кого вярва. Зависи как и от къде се информира. Както е и в живият живот на сергията без банковите плащания.Както е и с банковите плащания и бизнеса в "корумпирана" държава.Не е важно договора дали е писмен или устен, важно е с кого е.Ако успееш да доминираш ефира с реклами, че си много готин, но всъщност си измамник фишинг/скамър, то ти и в кеш и в банка и навсякъде ще успееш да "измамиш". Т.е. ти вече не мамиш, ти правиш бизнес :-) Рекламата те прави легитимен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Аз от тук почнах с тезата ми че е понци схема,точно това решение го прави по скъп ... защото хем се минира по малко, хем се ползва по вече хардуер който струва пари ... тоест всеки бъдещ биткоин ще излиза по скъп от миналите ... нали така ?следователно ще е винаги в дефлацияпосле имаме крайна стойност на всички биткоини ... следователно е като златен стандарт, в момента в който се изминират всичките(и предположим че са се наложили и няма долари, рубли и тнт), хем ще продължат да поскъпват, хем ще се концентрират ... което също ги прави супер неудобни за масово платежно средство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"как решаваш проблема че е в постоянна дефлация ? що да си ги харча като утре ще струват повече "Хм това вече е интересен въпрос.Човека накамото, се е опитал да го реши този проблем като направи алгоритъма така, че постепенно да се минират нови койни, и все по-трудно.До колко това ще сработи не е много ясно.Т.е. отговора на въпроса ти се състои в това, дали биткойн ще успее да предложи по-добра и справедлива платежна система или не, преди да е станало 2024 и дали тогава биткойн ще е достатъчно разпространен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Никога не съм разчитал "държавата" да ми връща парите. Обикновенно това го прави търговеца доброволно, защото знае какво рискува.----обаче те почнаха да ги връщат щото има закон и наредби (у нас и по света), и защото може да се проследи и да се докаже че си платилти ...е с биткоина не става това ... ти казваш че съм те измамил, а казвам че не е верно .... доказателства нема никой от двамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още