IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания удари нов туристически рекорд, опитвайки се да задмине Франция

Увеличаването на посетителите обаче предизвиква негативна реакция сред някои испанци и искания за действия на правителството

10:18 | 23.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: investor.bg
Снимка: investor.bg

Испания е привлякла рекорден брой туристи миналата година, конкурирайки се да открадне титлата на водещата световна туристическа дестинация от ръцете на Париж. Ръстът на посетителите обаче провокира гневни реакции на „туризмофобия“, пише Financial Times.

Иберийската държава регистрира ръст от 13 млн. души през 2023 г., с което общият брой на международните туристи е достигнал нов връх от над 85 млн. души – почти двойно повече от населението, показва класация на агенция по туризъм на ООН в сряда.

Испания изпревари САЩ и зае второ място сред най-посещаваните страни в света през 2017 г. и оттогава се опитва да намали разликата с Франция. Френското правителство рекламира позицията си на „водещата туристическа дестинация в света“ и посещенията в страната са се увеличили със 7 млн. до 100 млн. души миналата година.

Бумът в Испания дава икономически тласък на страната, където туризмът формира 12-13% от брутния вътрешен продукт (БВП), но и носи главоболие за правителството, тъй като предизвиква обратна реакция и усещане за пренасищане сред някои испанци.

В горещи точки от Канарските острови до Страната на баските, напливът от посетители предизвиква това, което местните наричат „фобия към туризма“, разгневени заради проблеми, включително непривлекателни нови курорти, скок на цените на наемите, лошо поведение и прекомерна употреба на вода.

В отговор местните власти предприемат мерки, включително туристически данъци, забрани за ново ваканционно настаняване и строги разпоредби за апартаменти под наем в стил Airbnb.

Плажният туризъм остава основната притегателна сила на Испания и тревогата от войната в Близкия изток привлече туристи, които иначе биха отишли в „страни, които се очертаваха като конкуренти, като Турция, Тунис и Египет“, казва Пабло Диас Луке, преподавател по икономика в Open University of Catalonia.

Испанският министър на туризма и индустрията Жорди Хереу казва, че 2023 г. е била „безспорен успех“ за страната и е привлякла разходи от чужденци за 108 млрд. евро. „Но не бива да потъваме в самодоволство“, каза той. „Имаме още много работа за вършене, имаме какво да подобряваме“, заяви той.

Канарските острови се превърнаха в център на ответната реакция срещу туризма миналия месец, когато десетки хиляди жители излязоха на улиците в протест под мотото „Канарските острови са изтощени“.

Балеарските острови затегнаха закона за ограничаване на прекомерното пиене, а правителството на Майорка намалява броя на туристическите легла на острова с 18 хиляди – 4% от общия брой. Сан Себастиан постанови, че туристическите групи не могат да надвишават 25 души в опит да намалят задръстванията по тротоарите.

В Каталуния регионалното правителство за първи път наложи ограничения върху използването на вода в хотелите. А в столицата Барселона новият кмет социалист Жауме Колбони каза, че градът е достигнал предела си и обеща да премахне туристическите апартаменти в стария град.

Според Хереу Испания се стреми към туризъм с „качество“, а не количество, което означава да направи сектора устойчив в икономическо, екологично и социално отношение. „Гражданите са съществена част от туризма“, казва той. „Трябва да се вслушаме в исканията им, откъдето и да идват, защото без гражданите няма туристически дестинации“.

Хуан Игнасио Пулидо, професор по икономика на туризма в University of Jaén, смята, че нарастващата международна репутация на Испания като кулинарен център привлича повече любители на вкусната храна, а туристите с интерес към културата идват заради галериите, музеите и историческите сгради на градовете.

Британците са най-голямата група посетители в Испания, следвани от французите и германците.

Но според Пулидо Испания има какво още да свърши, за да се пребори с многообразието на атракциите на Франция.

Париж остава водещият избори на чужденците и организаторите на Олимпиадата в града това лято очакват събитието да привлече 15 млн. души. Франция обаче е и „разработила много интересен модел на селски туризъм и агротуризъм, на който Испания все още не е успяла да отговори“, казва Пулидо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още