IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво ниво е грижата за здравословната работна среда в България?

Ангажиментът към професионалното здраве подобрява работоспособността на служителите, посочва д-р Мария Титопулу, експерт по социална медицина

22:34 | 23.05.24 г.

Все повече анализи отбелязват важността на психичното здраве като превенция срещу сериозни болести. Това каза д-р Мария Титопулу, експерт по социална медицина, собственик на ЛОТ-КОНСУЛТ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира основни изводи от конгрес, проведен в Маракеш за професионалното здраве на работните места.

Тя посочи, че живеем в динамичен свят с голямо геополитическо напрежение, войни, пандемии и промени, което влияе пряко на работния и социалния живот на служителите. В този контекст все повече се обръща внимание на стреса, който е в основата на множество заболявания. По думите на експерта светът се променя и работниците трябва да се адаптират към това.

Нивото на грижата за здравословната работна среда е добро в България, но може да се подобри чрез приемането на добри практики и тенденции по света.

Вече на работните места не се следи само и единствено физическата безопасност при труд, а благосъстоянието и благополучието стават все по-важни. Компаниите по света предлагат различни видове места за отдих, спорт и достъп до експерти, които да помагат на служителите при психологически проблем. В малките и средни предприятия често не се зачитат някои правила в тази насока, като правото на изключване, уточни събеседникът. 

„Балансът трябва да дойде от културата на работодателя на първо място, защото той като лидер трябва да задава тона и посоката на движение“, коментира гостът.

Новите технологии също помагат за здравето на служителите, като се използва изкуствен интелект за прогноза и превенция на евентуални трудови инциденти. Мария Титопулу обясни, че технологията ще навлиза все повече, за да оценява рисковете на работните места.

С оглед на демографската картина в България и Европа и липсата на работна ръка здравето на служителите става все по-важно и за работодателите. "Когато един работник е в отлично здраве, постига повече и помага за достигане на целите на компанията", коментира още експертът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още