IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети би напуснал работата си, ако заплатата му не бъде увеличена до 6 месеца

Размерът на заплатата е водещ за служителите, посочват от бранша

14:30 | 16.05.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Все повече хора в България търсят възможност да сменят работата си, а всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца. Други 36% биха напуснали в рамките на една година. В IT сферата е най-трудно намирането на кадри, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането в България, става ясно от проучване на платформата за работа nPloy.

В IT сферата у нас навлизат доста международни компании, които отварят технически центрове, посочиха Константин Цонев, съосновател и главен оперативен директор на платформата, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие и продажби". Те допълниха, че няма достатъчно добра държавна политика за обучението на нови таланти, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри, са частни.

Недостигът на кадри обаче не е само в IT сектора. В сферата на счетоводството, финансите, обслужването на клиенти и администрацията също липсват квалифицирани хора, които да запълнят работните места, коментира Константин Цонев.

"Когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но почти няма индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Към момента на ниво Европейски съюз (ЕС) се обсъжда закон, с който задължително работодателите да посочват всяко едно условие към съответните работници, тоест информацията за заплатите да е ясна за всички. "Това до голяма степен ще направи пазара доста по-прозрачен и доста по-уравновесен... Това, което виждаме, е, че заплатата е водеща", подчерта Петрова.

Мениджърите на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна, и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънтът, доколко техният глас е чут. Това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Повечето хора по света, включително и в България, харесват работата си, но удовлетвореността от заплащането изостава. В България през последните години се отчита и известен спад в удовлетвореността от работното място, показват резултатите от ново изследване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

В същото време работодателите в България споделят умерени планове за наемане на нови служители за летния период (април 2024 г. – септември 2024 г.) показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 2 седмици
До: doba: Споко, всичко е в рамките на евро-атлантизма! Тролки тук ще има винаги в изобилие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 2 седмици
Тези дни гледах Велев в една ТВ. Толкова увесил нос не го бях виждал. Каза, че всяка година 50 000 напускали работа поради пенция, ТЕЛК и т.н, а идвали по 10 000 'нови' кадри. Пита го водещия какво ще се прави, а той само вдигна рамене и нещо смънка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още