IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премийният приход в общото застраховане у нас е нараснал с 50% за три години

През следващото десетилетие се очаква световният застрахователен пазар да расте с 5,5% годишно, прогнозират от застрахователната компания Allianz

21:00 | 23.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През последните три години премийният приход в сектор "Общо застраховане" в България е нараснал с 50%, или с над 600 млн. евро до 1,8 млрд. евро. През следващото десетилетие се очаква завръщане към по-балансиран растеж, възлизащ на 5,3% годишно. Това сочат данни за страната от глобален анализ на застрахователната компания Allianz.

Българският застрахователен пазар отбелязва рязко покачване през 2023 г. Премийният приход се е увеличил с 23,2% до 2,3 млрд. евро. Въпреки това общото увеличение крие много различни тенденции – в животозастраховането премиите са се увеличили едва с 2,6% (след спад през 2022 г.), докато при общото застраховане премиите са нараснали с 24,6%, благодарение и на нарастващите цени, отчитат в Allianz.

Изключително силен глобален растеж

Според доклада глобалната застрахователна индустрия е нараснала с приблизително 7,5% през миналата година и има най-бързия растеж от 2006 г. – годината преди голямата финансова криза.

Застрахователите в световен мащаб имат премиен приход от общо 6,2 трлн. евро, като най-големият сегмент остава животозастраховането с над 2,62 трлн. евро, следван от общото застраховане – 2,153 трлн. евро и здравното застраховане на стойност 1,427 трлн. евро.

Само през последните три години глобалният премиен приход се е увеличил с внушителните 1,1 трлн. евро, или 21,5%. Но силното развитие трябва да се разглежда на фона на висока инфлация, поради което картината става все по-малко впечатляваща. Реалните премии са почти в застой, като от 2020 г. насам са нараснали само с 0,7%.

За разлика от 2022 г., когато глобалното нарастване на премиите се дължеше основно на общото застраховане, през 2023 г. растежът е по-балансиран. И трите сегмента са отбелязали по-скоро сходни увеличения, като при животозастраховането то е 8,4%, при общото застраховане – 7%, а при здравното застраховане – 6,6%, отчитат в Allianz.

Възстановяването в сектор животозастраховане (който през 2022 г. нарасна само с 3,1%) се дължи главно на регион Азия (+14,9%). Това е най-големият пазар на животозастрахователни услуги в света, с глобален пазарен дял от 39,0%. При общото застраховане лидер остава Северна Америка с ръст от 7,1% и глобален пазарен дял от 54,2%.

Докато в много други отрасли традиционните пазари губят значението си спрямо нововъзникващите, световната застрахователна индустрия все още е доминирана от САЩ. Нещо повече – през последното десетилетие американският застрахователен пазар дори успя да повиши своя дял от 41,3% до впечатляващите 44,2%. Други „стари“ пазари като Западна Европа (-6,7 процентни пункта) и Япония (-2,8 пр. п.) се развиха над или под очакванията, като загубиха пазарен дял предимно за сметка на Китай, който почти удвои глобалния си дял до 10,6%.

Рискове и граници на застраховането

Тъй като рисковете в световен мащаб нарастват, във фокуса на вниманието са границите на застрахователните възможности, посочват от Allianz. Превантивните мерки, новите технологии и иновативните партньорства могат да изместят границите, но не могат да ги премахнат. Претенциите за застраховане – чрез изкуствено занижени и неадекватни на риска цени – водят до прекомерна рискова експозиция и все по-високи размери на загубите, предупреждават експертите на Allianz.

„Овладяването на климатичната криза е въпрос не само на политика и пари, но и на лична отговорност, посочва Лудовик Субран, главен икономист на Allianz. – Един незастрахован свят би бил не само свят, който не успява да се справи с изменението на климата, но и метафора на колективния етичен провал, при който всеки индивид избягва моралното си задължение да намали въглеродните емисии.”

Преодоляване на различията

През следващото десетилетие се очаква световният застрахователен пазар да нарасне с 5,5% годишно – точно с толкова, колкото и световният БВП. За сравнение, през предходните десетилетия ръстът на застраховането изоставаше от икономическия растеж. Сега тежестта и на трите сегмента ще се промени.

Сектор общо застраховане ще нараства с 4,7% годишно след 5% годишно през предходните десет години, тъй като свързаните с инфлацията увеличения на цените ще намалеят. Здравното застраховане също се очаква да расте – макар и малко по-бавно, със 7,3% годишно увеличение, ръстът остава висок. За разлика от тях животозастраховането може да нарасне с 5,1% годишно (ускорявайки се спрямо 3,5% годишно) в резултат на по-високите лихвени проценти. В обобщение глобалният премиен фонд ще се увеличи с почти 5 трлн. евро, прогнозират от Allianz.

По-голямата част от този ръст ще бъде в животозастраховането с 1,887 млрд. евро, като Азия (без Япония) ще остане двигател на растежа на глобалния животозастрахователен бизнес с над 7,3% годишно. Тази територия ще поеме половината от абсолютния ръст на премиите (928 млрд. евро), повече от Северна Америка (377 млрд. евро) и Европа (323 млрд. евро), взети заедно. Въпреки че Китай все още ще доминира в този регион, истинският шампион по растеж през следващото десетилетие вероятно ще бъде Индия с над 13,6% годишeн ръст.

В сектор общо застраховане допълнителните премии ще възлязат на 1,427 млрд. евро до 2034 г. Въпреки че ръстът в Азия (без Япония: 7,1% годишно) е значително по-висок от този в Северна Америка (3,8% годишно), тя ще доминира в абсолютно изражение: 584 млрд. евро в Северна Америка спрямо 376 млрд. евро в Азия (без Япония) и 184 млрд. евро в Западна Европа.

                                           Застрахователни премии*

По данни на Allianz По данни на Allianz

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още