IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz почти удвои печалбата си за четвъртото тримесечие

Компанията обаче е намалила стойността на имотното си портфолио

10:37 | 23.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стойността на портфейла от недвижими имоти на Allianz е спаднала с 6,2% през 2023 г., показаха данни в петък, след като германският застраховател е преоценил някои притежания и е продал други, съобщава Ройтерс.

Allianz е един от най-големите европейски инвеститори, а както местният пазар в Германия, така и този  в САЩ, преминават през остър спад на цените и търсенето на бизнес имоти.

Инвеститорите следят внимателно до каква степен финансовите институции, фондовете и други и собственици на имоти преразглеждат стойността на притежанията си или продават на фона на пазарните спадове.

Стойността на имотните притежания на Allianz е намаляла до 58,4 млрд. евро в края на 2023 г. спрямо 62,3 млрд. евро година по-рано, показват данни. Делът на портфейла с офис сгради се е свил до 49% от 52%.

Детайлите за портфейла от имоти на Allianz бяха представени като част от отчета на компанията за четвъртото тримесечие, който показа почти удвояване на нетната печалба на годишна база.

Компанията заяви, че представянето ѝ през тримесечието е било подкрепено от бизнеса ѝ с живото- и здравно застраховане, най-вече в САЩ и Италия.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, се е увеличила до 2,151 млрд. евро от 1,104 млрд. евро, но е малко под консенсусната прогноза за 2,186 млрд. евро.

Силното четвърто тримесечие е помогнало на компанията да увеличи годишната си нетна печалба с 33% до 8,541 млрд. евро.

Allianz обяви оперативна печалба за 2023 г. от 14,746 млрд. евро и заяви, че за 2024 г. цели резултат между 13,8 млрд. и 15,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още