IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Входящите потоци в Pimco увеличават печалбата на Allianz

Застрахователният бизнес на компанията обаче е изправен пред затруднения от обезщетения вследствие на природни бедствия.

15:00 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската компания за финансови услуги Allianz отчете печалба за третото тримесечие, която задмина очакванията на анализаторите, тъй като нейното подразделение за управление на инвестиции в облигации Pacific Investment Management Co. продължава да привлича нови пари, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба на групата е спаднала с 15% до 3,47 млрд. евро, което е над прогнозите на анализаторите за 3,26 млрд. евро. Pimco е привлякла 10 млрд. евро от външни клиенти през трите месеца до края на септември, което е трето поредно тримесечие на входящи потоци.

Компанията потвърди годишната си цел за печалба от около 14,2 млрд. евро, макар че застрахователният ѝ бизнес е изправен пред затруднения заради обезщетения вследствие на природни бедствия.

Главният изпълнителен директор Оливер Бете, чийто мандат бе удължен до края на 2028 г., се доближава до рекордната печалба от миналата година и вероятно дори ще я надвиши. Той се фокусира върху по-малки сделки, за да рационализира дейността, и като цяло страни от по-големите придобивания. Това му позволява да върне милиарди евро към инвеститорите чрез обратни изкупувания на акции и увеличаване на дивидентите. Бете вероятно ще представи нови средносрочни цели следващата година.

Оперативната печалба за третото тримесечие в застрахователния бизнес срещу злополуки е спаднала с 25% - понижение, което компанията отдаде на „изключително високото ниво на обезщетения заради природни катастрофи“. Печалбата на животозастрахователния бизнес се е свила с 4,9%.

Силни бури удариха Европа през лятото, включително градушки в Северна Италия, което доведе до рекордни застрахователни обезщетения в страната, се вижда от доклад на индустрията.

Входящите потоци в Pimco са в резултат на стратегии с инструменти с фиксирана доходност, след като клиентите изтеглиха над 75 млрд. евро миналата година след исторически спад при облигациите. Главният финансов директор на Allianz Джулио Терцариол заяви, че очаква потоците да се ускорят, тъй като лихвите доближават върха си, а това прави облигациите отново привлекателни.

„Бих очаквал, че ще видим потоците да бдъат доста силни в бъдеще“, каза той в интервю за Bloomberg Television, добавяйки, че засега инвеститорите все още стоят настрани.

Потенциално разочаровайки акционерите, компанията се въздържа да обяви нова програма за обратно изкупуване на акции, докато прави преход към нов главен финансов директор. Терцариол, който държи поста от 2018 г., се мести в италианската Assicurazioni Generali следващата година. Последната програма за обратно изкупуване, която стартира през май, е почти завършена.

Сред по-малките сделки, които Allianz обяви тази година, са придобиването на неживотозастрахователния бизнес Tua Assicurazioni на Generali за 280 млн. евро, продажбата на дял от 51% в Allianz Saudi Fransi и раздялата с миноритарен дял в CPIC Fund Management Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още