IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz бележи ръст на печалбата за тримесечието с подкрепата на застраховането

Оперативната печалба на германската група е нараснала със 7,1% до 3,8 млрд. евро благодарение на по-добрите резултати от американския бизнес със здравно и животозастраховане

17:19 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Allianz SE съобщи, че печалбата за второто тримесечие е нараснала спрямо година по-рано, като по-големите приходи от застрахователния ѝ бизнес компенсират отслабването на звената за управление на активи.

Оперативната печалба на германската група е нараснала със 7,1% до 3,8 млрд. евро благодарение на по-добрите резултати от американския бизнес със здравно и животозастраховане, съобщава компанията, цитирана от Bloomberg. Сегментът за управление на активи, който включва и Allianz Global Investors, отчете по-ниски приходи. Облигационният гигант Pacific Investment Management Co. е привлякъл около 4 млрд. евро от външни клиенти през трите месеца до юни – знак за стабилизиране на инвеститорското доверие.

Главният изпълнителен директор Оливер Бете е в разгара на тригодишен стратегически план, целящ стабилен растеж на приходите, по-добра доходност и ефективно управление на капитала до 2024 г., генерирайки в същото време милиарди евро допълнителен капитал. Засега той се въздържа от големи придобивания, отваряйки път за обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивидента въпреки някои скъпоструващи правни спорове в САЩ.

Оперативната печалба от имуществени застраховки срещу злополуки е нараснала с 10,8%, а здравното и животозастраховане отчита повишение от 22,5%. При подразделенията за управление на активи има спад от 9%.

Акциите на Allianz поскъпват с 3,4% във Франкфурт минути след 16:30 ч. българско време.

Компанията съобщава също, че външните клиенти да донесли допълнителни средства на Pimco за второ поредно тримесечие, след като налице беше отлив на средства от 75 млрд. евро миналата година.

„Оптимисти сме от това, че продължаваме да виждаме положителни потоци в Pimco, насочвайки се към останалата част от годината“, коментира главният финансов директор Джулио Терцариол в интервю за Вoomberg TV.

От февруари 2017 г. Allianz е осъществила обратни изкупувания на акции за 11 млрд. евро, като през май обяви нова програма за 1,5 млрд. евро. Бете също така увеличи дивидента след отчитането на рекордна оперативна печалба за 2022 г.

Някои анализатори очакват Allianz да върне повече капитал към акционерите преди края на годината. От Berenberg прогнозират, че може да бъде обявен нов пакет за още 1 млрд. евро с отчета за третото тримесечие.

Очакванията са на фона на изказване на Бете, че не бърза да сключва големи сделки. „По-големи трансакции за сливания и придобивания е по-малко вероятно да бъдат успешни“, коментира той в интервю от юни. „Също така трябва да има интересни по-големи цели за придобиване. Не виждам такива“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още