IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С рекордната си печалба Allianz надмина очакванията 

В края на годината компанията ускори темповете си, особено в животозастрахователния и здравноосигурителния бизнес

10:01 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Офиси на германския концерн в Париж. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Офиси на германския концерн в Париж. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Най-голямата германска застрахователна компания Allianz отново постигна рекорден резултат през миналата година, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Allianz е увеличила оперативната си печалба с почти шест процента на годишна база до 14,2 млрд. евро, както обяви застрахователят в Мюнхен в петък.

Цифрата е в горната граница на диапазона, определен от ръководството. В същото време тя надхвърля и средната оценка на анализаторите с около половин милиард евро, предава Ройтерс. 

В края на годината Allianz ускори темповете си на растеж, особено в животозастрахователния и здравноосигурителния бизнес. Равнявайки се на 6,7 млрд. евро, нетната печалба е само малко над нивото от предходната година, след като застрахователят все пак трябваше да понесе разходи от скандала с хедж фонда Structured Alpha в САЩ.

Според германската компания четвъртото тримесечие е подпомогнато от силните позиции на животозастрахователния и здравноосигурителния бизнес благодарение на по-високия инвестиционен марж, докато приходите и таксите на подразделението за управление на активи са по-ниски.

Нетната печалба, подлежаща на разпределение между акционерите, в размер на 2,007 млрд. евро (2,13 млрд. долара) за трите месеца до декември се сравнява със загуба от 292 млн. евро година по-рано. Анализаторите очакваха нетна печалба в размер на 2,034 млрд. евро.

Връщането към печалбата спрямо предходната година бележи завръщане към обичайната дейност на Allianz, която се опитва да възстанови репутацията си, след като нейното американско фондово звено беше накърнено от дело за измама, което през май доведе до споразумение с американските власти на стойност 6 млрд. долара. 

Allianz затвърди позицията си на една от най-големите, най-устойчиви и надеждни глобални финансови институции в света.
Оливер Бете
Главен изпълнителен директор на Allianz

„Allianz затвърди позицията си на една от най-големите, най-устойчиви и надеждни глобални финансови институции в света", заяви главният изпълнителен директор Оливер Бете.

Дивидентът ще се увеличи до 11,40 евро на акция (10,80 евро за 2021 г.). За текущата година застрахователят си е поставил за цел оперативната печалба да е между 13,2 и 15,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още