IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz надмина очакванията за печалбата и потвърди прогнозата

Заради сътресенията на пазара и повишаването на пазарните лихвени проценти инвеститорите са изтеглили 33,8 млрд. евро от фондовете

09:34 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След скандала с хедж фондовете в САЩ най-голямата германска застрахователна компания Allianz счита, че отново е на прав път. Въпреки че в крайна сметка концернът отчете печалба от 1,7 млрд. евро за второто тримесечие, което е с 23% по-малко от година по-рано, оперативната печалба се е подобрила с 5% до 3,5 милиарда евро през второто тримесечие в сравнение с 3,3 млрд. евро година по-рано, обяви Allianz в петък. Имуществено-касационното застраховане се възползва от подобрените резултати от застраховането и инвестициите, докато приходите в животозастраховането и управлението на активи натежаха върху общата печалба. Докато оперативната печалба от животозастраховането и здравното осигуряване спада с около 13%, групата печели с 21% повече в сферата на имущественото и аварийното застраховане в сравнение с предходната година, благодарение и на по-ниските загуби при щетите от катастрофи, предава Bloomberg.

По този начин компанията надхвърли прогнозите на анализаторите, които предвиждаха средно малко под 3,3 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Оливер Бете спомена за „стабилни финансови резултати". Allianz е „добре позиционирана, за да се справи с въздействието на високата инфлация и икономическия натиск, който се усеща особено в Европа“.

Застрахователят потвърди прогнозата си за оперативна печалба за текущата година в диапазона на между 12,4 млрд. и 14,4 млрд. евро. След шест месеца е постигната половината от средната стойност, заяви главният финансов директор Джулио Терзариол.

Във фондовата дейност на дъщерните дружества Pimco и Allianz Global Investors обаче оперативната печалба спадна с почти 7%. Вследствие на сътресенията на пазара и повишаването на пазарните лихвени проценти инвеститорите са изтеглили 33,8 млрд. евро от фондовете.

Инвеститорите са изтеглили 28,7 млрд. евро (29,4 млрд. долара) от Pimco през трите месеца до юни, увеличавайки първите отливи от началото на пандемията по-рано тази година, съобщи Allianz в презентация в петък. Общият размер на активите на Pimco от трети страни спадна до 1,39 трлн. евро, като се вземат предвид пазарните и валутните движения, в сравнение с 1,45 трлн. евро в края на март.

Allianz разчита на звената си за управление на активи, за да диверсифицира бизнеса си извън застраховането, докато Pimco е изправена пред насрещни ветрове на фона на глобалната разпродажба на облигации. Инвеститорите избягваха инвестициите с ценните книжа с фиксирана доходност тази година, след като високата инфлация предизвика повишаване на лихвените проценти, което направи съществуващите облигации по-малко привлекателни. Затегнатата парична политика също така засилва опасенията за възможна рецесия, която може да затрудни изплащането на дълговете на някои компании.

„Pimco се намира в окото на бурята, свързана с повишението на лихвите от страна на Фед, и вероятно ще бъде много по-малка компания, когато всичко приключи", казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Ерик Балчунас. „Въпреки това можеше да бъде и по-зле, тъй като някои от фондовете ѝ се представят по-добре, което може да помогне за възстановяването, ако и когато инвеститорите се върнат", добави той.

Разпродажбата на облигации не е единственото предизвикателство, с което главният изпълнителен директор на Allianz Оливер Бете трябваше да се справи в областта на управлението на активи през тази година. Подразделение на Allianz Global Investors се съгласи да плати 5,8 млрд. долара, след като представи невярна информация за риска, свързан с някои от неговите хедж фондове, които се сринаха в условията на пандемични пазарни сътресения. В рамките на извънсъдебна сделка с регулаторните органи компанията се съгласи да прехвърли по-голямата част от бизнеса на AGI в САЩ на Voya Financial Inc.

В крайна сметка Allianz ще поеме и удар от около 400 млн. евро от продажбата на мажоритарния дял в операциите си в Русия, част от оттеглянето от страната след войната в Украйна, заяви по-рано компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още