IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz: Европа е в икономическа война, не всяка фирма ще оцелее

Германската индустрия ще преживее революция в областта на ефективността, твърди ръководителят на застрахователя Оливер Бете

08:45 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийната криза може да принуди белгийски пивовари да спрат производството за първи път от 106 години насам. Снимка: Bloomberg LP
Енергийната криза може да принуди белгийски пивовари да спрат производството за първи път от 106 години насам. Снимка: Bloomberg LP

Оливер Бете счита, че Германия и Европа са в икономическа война, която ще вземе икономически жертви. В същото време обаче главният изпълнителен директор на Allianz предупреждава в интервю за Handelsblatt да не се подценяват резултатите на местните компании.

Според Бете системите за социална сигурност трябва да бъдат основно реформирани, за да се избегне срив. Но мениджърът вижда необходимост от реформи и в собствената си компания след скандала за милиарди в дъщерното дружество AGI.

„Ние сме във война. През последните няколко седмици дори германското правителство най-накрая го нарече така. Европа трябва да се снабдява от други източници възможно най-бързо, но вече сме напът да го направим“, каза мениджърът в интервю за германската икономическа медия.  

По думите му политиците ще трябва да поемат „допълнителни тежести в икономиката“. За тази цел трябва да се намали преди всичко високата данъчна тежест върху електроенергията и горивата. По-добре би било да се облагат емисиите на CO2, а не потреблението на енергия като такова, смята главният изпълнителен директор на най-големия европейски застраховател. 

В един момент пазарът ще се обърне и тогава кредитоспособността на цели държави ще бъде поставена под въпрос.
Оливер Бете
главен изпълнителен директор на Allianz

„Някои енергоемки отрасли ще трябва да се запитат дали все още могат да произвеждат в Германия при определени цени. Но смятам, че страната ни е много по-ефективна, отколкото повечето хора си мислят“, казва Бете. 

И пояснява, че германската индустрия ще преживее революция в областта на ефективността, тъй като ефективните машини и щадящите климата инсталации ще бъдат по-търсени от всякога. „Но също така трябва да сме честни, че не всяка компания ще оцелее. Според Шумпетер пазарната икономика означава и „творческо разрушение", припомня още Бете. 

Мениджърът признава, че огромният дълг в Европа е тревожен. „Дългът никога не е бил по-висок, както публичният, така и частично частният. В един момент пазарът ще се обърне и тогава кредитоспособността на цели държави ще бъде поставена под въпрос. Ако лихвените проценти и спредовете се повишат твърде много, съществува заплаха от неизпълнение“, пояснява той. 

Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

И признава, че Италия е от решаващо значение за бъдещето на Европа. „След дълги години на постоянна смяна на правителства и лъжливи обещания населението е дълбоко разгневено - сега особено от "преврата" срещу високопрофесионалното и успешно правителство на Марио Драги. Преди всичко успехът на Мелони на изборите е ясен шамар за Движение "Пет звезди", което обеща всичко и не изпълни почти нищо - освен още повече дългове. За разлика от много наблюдатели, аз се надявам, че Мелони и нейният екип разбират доста добре какво очаква населението: по-малко мечти, но по-осезаем напредък и по-устойчив растеж в една укрепнала, но и фокусирана Европа“, казва Бете. 

По думите му в Европа на инфлацията се гледа по погрешен начин. „За разлика от САЩ при нас инфлацията се определя от цената на енергията. Не можем да решим проблема само с контрол върху лихвените проценти. Този проблем може да бъде решен единствено чрез увеличаване на предлагането на енергия на достъпни цени. Затова идеята за предотвратяване на спиралата на цените на труда чрез повишаване на лихвените проценти няма да проработи. Между другото, в средносрочен план ще се сблъскаме с още две кризи: нефинансираната осигуровка за старост и драматично нарастващите разходи за здравеопазване“, казва още Бете. Насочването му към тази тема е разбираемо – компанията му работи и в двете сфери. Но според мениджъра и двете са кризи, които ще избухнат през идните години, а никой не се занимава с тях. 

„Всяка година около десет милиарда евро - което е около три процента от годишния доход на германското пенсионно осигуряване - трябва да бъдат инвестирани на капиталовия пазар. Смятам, че по-нататъшното развитие на пенсионната ни система е правилно. Но при инвестициите икономиите от мащаба са от съществено значение, а поради малкия обем на инвестициите разходите за капиталово пенсионно осигуряване ще бъдат високи, особено през първите години. Големите играчи на пазара управляват до 10 трлн. щатски долара - хиляда пъти повече от годишния инвестиционен обем на планираното капиталово пенсионно осигуряване. Едно от решенията би било да се направи карта на капиталовата пенсия чрез частния пенсионен план. По този начин ще се възползваме от по-големите инвестиционни обеми и утвърдените процеси. Между другото, това би могло да реши и въпроса за дълголетието. Това е една от основните причини за разходите в нашата пенсионна система, но политиците все още не са предложили приемливи решения“, излага възможно решение Бете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още