IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz създава нов фонд за частно кредитиране на стойност 1,5 млрд. евро

Паричните мениджъри се борят за част от разрастващия се пазар на частно кредитиране, който се появи след финансовата криза от 2008 г.

21:53 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Allianz Global Investors – подразделението за управление на благосъстоянието на застрахователната компания, планира да привлече поне 1,5 млрд. евро за нов глобален фонд за частно кредитиране, заяви говорител на компанията, докато инвеститорите се опитват да засилят експозицията към този клас активи.

Компанията е създала Allianz Global Diversified Private Debt Fund (AGDPDF) II в Люксембург в средата на юни, показват документи.

Фондът планира да приключи първоначалното събиране на достатъчно капитал за инвестиции към края на годината, заяви говорителят.

Allianz привлече 3,3 млрд. евро за друг фонд през април, което сериозно надвиши първоначалната цел от 1,5 млрд. евро.

Паричните мениджъри се борят за част от разрастващия се пазар на частно кредитиране, който се появи след финансовата криза от 2008 г. и в момента се оценява на активи от 1,5 трлн. долара. Фондовете за частно кредитиране все повече се конкурират с банките, включително за финансиране на изкупувания на големи компании.

Икономическата несигурност, причинена от растящите лихвени проценти, забавя привличането на средства, но фондовете за частно кредитиране продължават да привличат инвеститори, като от началото на годината за събрали над 130 млрд. долара, показват данни на Preqin.

Най-бързото увеличаване на разходите за заеми от десетилетия постави на изпитание частното кредитиране, но засега дефолтите от кредитополучатели са ограничени.

Индекс на частния дълг на авдокатската кантора Proskauer показва, че нивата на дефолт са спаднали до 1,64% през второто тримесечие на 2023 г. след две последователни тримесечия на ръст.

Вместо да кредитира директно, фондът Allianz Global Diversified Private Debt Fund инвестира в други фондове за кредитиране и прави съвместни инвестиции.

След като бързо увеличи разпределението си за алтернативни инвестиции като частен капитал и инфраструктура, застрахователният бизнес на Allianz сега насочва вниманието си обратно към обикновените облигации на фона на растящите лихви, съобщи Reuters по-рано тази година.

Алтернативният портфейл на групата възлиза на 231 млрд. евро в края на юни, което показва леко намаление спрямо декември, според резултатите от средата на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още