IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с леко повишение

Технологичният сектор нарасна с над 1% след отчета на Nvidia

20:22 | 23.05.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха с леко повишение в четвъртък, след като трейдърите се запознаха с протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ и с новите икономически данни от еврозоната, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с увеличение от 0,06%. Технологичният сектор нарасна с 1,08%, подпомогнат от финансовия отчет на американската компания Nvidia, която обяви по-добри от очакванията резултати за първото фискално тримесечие.

Секторът на компаниите за комунални услуги спадна с 2,78%, след като цената на акциите на британската електроснабдителна и газова компания National Grid потъна с 11% след обявяването на увеличение на капитала с 7 млрд. паунда (8,9 млрд. долара).

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Инвеститорите анализират изненадващото съобщение на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак от сряда, че парламентарните избори ще се проведат на 4 юли, с което се сложи край на месеци спекулации относно датата на националния вот. Досегашните проучвания сочат, че управляващата Консервативна партия вероятно ще загуби от опозиционната лявоцентристка Лейбъристка партия.

Пазарната реакция беше слаба, въпреки че британският индекс FTSE 100 леко се понижи, след като в сряда данните за инфлацията в Обединеното кралство бяха по-високи от очакваното, а това намали залозите за намаляване на лихвения процент през юни.

Търговията на азиатските пазари беше разнопосочна, тъй като инвеститорите реагираха на протоколите на Фед. Американските пазари отвориха разнопосочно в четвъртък, като технологичният индекс Nasdaq записа силен ръст след резултатите на Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още