IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск размисли - вече е против американските мита върху китайски електромобили

Предприемачът заяви, че не подкрепя мерки, които изкривяват пазара

22:50 | 23.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на американския автомобилен производител Tesla Илон Мъск заяви в четвъртък пред технологични инвеститори в Париж, че е против американските мита за китайските електромобили. Това твърдение е обратното на предупреждението му от януари, че са необходими търговски бариери, защото в противен случай Китай ще "разруши повечето други автомобилни компании в света", предаде Ройтерс.

В четвъртък Мъск заяви, че не подкрепя мерки, които изкривяват пазара.

Този месец президентът на САЩ Джо Байдън въведе нови мита върху вноса на редица китайски стоки, включително електромобили, като се стреми да подкрепи американското производство.

Администрацията на Байдън запази редица мита, въведени от предишния президент Доналд Тръмп, като същевременно увеличи други, включително прие четирикратно увеличение на митата за електромобили до над 100%. Белият дом заяви, че новите мерки засягат внос на китайски стоки на стойност 18 млрд. долара.

"Нито Tesla, нито аз сме искали тези мита, всъщност бях изненадан, когато те бяха обявени. Неща, които възпрепятстват свободата на търговията или изкривяват пазара, не са добри", заяви Мъск на конференцията Viva Technology в Париж чрез видеовръзка.

"Tesla се конкурира доста добре на пазара в Китай без мита и без преференциална подкрепа. Аз съм за това да няма мита", каза Мъск.

През януари той предупреди, че китайските производители на автомобили ще "съборят" световните си конкуренти, ако няма търговски бариери. "Ако не се установят търговски бариери, те почти ще съборят повечето други автомобилни компании в света", каза Мъск в разговор с анализатори след отчета за приходите в началото на годината.

Водещи технологични мениджъри и политически фигури като бившия главен изпълнителен директор на Google и бившия пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери излязоха на сцената на годишната конференция VivaTech. Очаква се Линда Якарино, главен изпълнителен директор на социалната медийна платформа X, собственост на Мъск, да участва лично в петък в панелна дискусия за бъдещето на съдържанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
stableblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 3 седмици
мъска малко като тръмповото : Америка фърст !! пък знамената и колите сглобени в Поднебесната с робски труд ... ако може спирачки , ама не за нас ... гяволе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още