IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на офис пазара в Германия се задълбочава, сделките достигнаха 15-годишно дъно

Свободните площи продължават да растат и са значително повече спрямо година по-рано, сочи доклад

22:31 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на офиси в Германия продължава да се влошава в началото на годината, като обемът на сделките е достигнал най-ниското си ниво от почти 15 години, пише Bloomberg.

Композитният индекс за представянето, съставен от германския кредитор PBB, е намалял за шесто поредно тримесечие през първите три месеца до март, а инвестициите в този клас активи са достигнали едва 700 млн. евро. Това е най-ниското ниво от второто тримесечие на 2009 г., сочат данните на PBB.

Стойностите на офис имотите в най-голямата икономика на Европа пострадаха тежко от повишаването на лихвите, предприето от Европейската централна банка (ЕЦБ), което увеличава разходите за финансиране и затруднява купувачите и продавачите да стигат до съгласие за цената. Освен това вялата германска икономика и преходът към работа от разстояние повишават свободните площи, като задълбочават спада на цените.

Спадът на обема от сделки в Германия се задълбочава. Графика: Bloomberg LP Спадът на обема от сделки в Германия се задълбочава. Графика: Bloomberg LP

„Очаква се слабото представяне на офис пазарите да продължи и търсенето на офис площи ще остане потиснато“, коментира PBB в доклад. „Свободните офис площи продължават да растат и са значително повече спрямо година по-рано“, се посочва още в доклада.

Но спадът на индекса на PBB през първото тримесечие беше по-слаб в сравнение с предишни периоди, „което показва, че офис пазарите са започнали да достигат дъното“, коментира кредиторът в доклада.

Ако икономиката се възстанови, „офис пазарът може да се стабизира до края на годината и в крайна сметка да поеме по възходяща траектория“, пише още PBB.

Тя използва данни за перспективите пред икономиката, наемите на офиси и сделките в най-големите градове в Германия за съставянето на индекса си pbbIX. Той достигна -2,01% през първото тримесечие, като показател под нулата по скала от -3 до +3 сочи, че пазарът се представя по-слабо от дългосрочното средно равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още