IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се срина с 600 пункта и отбеляза най-лошия си ден за 2024 г.

Сензационните приходи на Nvidia не успяват да подкрепят по-широкия пазар

23:44 | 23.05.24 г.
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Американските борсови индекси се понижиха в четвъртък, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average регистрира най-лошия си ден за 2024 г., след като подемът след отчета на Nvidia не успя да вдъхне оптимизъм на по-широкия пазар, предаде CNBC

Dow, който следи представянето на 30 големи компании, се понижи с 605,78 пункта, или 1,53%, и затвори на ниво 39 065,26 пункта. Това е най-лошата сесия за показателя тази година. Акциите на Boeing поевтиняха най-много - със 7,6%.

Широкият борсов измерител S&P 500 се понижи с 0,74 % и затвори на 5 267,84 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,39% и завърши на ниво от 16 736,03 пункта.

По-рано по време на сесията както широкият пазарен индекс, така и технологичният бенчмарк достигнаха рекордни стойности.

Книжата на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха с 9,3%, при което цената им задмина 1000 долара. Компанията представи по-добри от очакваните резултати за първото фискално тримесечие и обяви сплит на акциите си в съотношение от 10 за 1.

Прогнозните приходи за второто фискално тримесечие от около 28 млрд. долара също надминаха консенсусната прогноза на LSEG за 26,61 млрд. долара - знак, че компанията не смята, че темпото ѝ се забавя. Анализаторите очакваха печалба от 5,95 долара на акция.

Резултатите на Nvidia бяха във фокуса на вниманието на Wall Street, тъй като трейдърите се надяваха на признаци, че вълнението около изкуствения интелект не отслабва. Със своята пазарна капитализация от над 2,5 трлн. долара Nvidia има и значително влияние върху широкия индекс S&P 500.

Въпреки това по-голямата част от акциите в широкия пазарен индекс се оказаха на отрицателна територия в четвъртък. Книжата на над 400 компании от състава на S&P 500 поевтиняха, а информационните технологии бяха единственият положителен сектор за деня.

По-силните от очакваното икономически данни също ограничиха ралито в четвъртък, като инвеститорите смалиха вероятността за понижаване на лихвените проценти в САЩ през септември. Данните за услугите и производството за май надхвърлиха очакванията на икономистите според проучванията на мениджърите по покупките от S&P Global, публикувани в четвъртък. Първоначалните молби за помощи при безработица за седмицата, приключваща на 18 май, достигнаха 215 хил., докато икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха 220 хил. Резултатите засилиха опасенията на инвеститорите, че Федералният резерв няма да понижи лихвените проценти скоро.

Според инструмента CME FedWatch Tool понастоящем трейдърите оценяват вероятността Фед да намали лихвите на срещата си през септември на 51%, което е спад спрямо 58% преди ден и близо до 68% през предходната седмица. Когато вероятността спадне под 60%, се счита, че вече не е вероятно Фед да предприеме действия.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши с 4 базисни пункта до 4,479%, а тази по 2-годишните нарасна с почти 6 базисни точки до 4,935%.

Фючърсите върху суровия петрол поевтиняха за четвърта поредна сесия в четвъртък преди натоварения уикенд по случай Деня на възпоменанието. Цената на американския лек суров петрол се понижи с 3% за седмицата, докато тази на европейския бенчмарк Брент спадна с около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още