IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът на Фед за инфлацията се измества към въпроса колко могат да спаднат цените на стоките

Мнозина са оптимистично настроени, че цените на основните стоки ще продължат да се понижават

16:48 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато членовете на Федералния резерв се стремят да направят последните стъпки в кампанията си срещу инфлацията, един въпрос става все по-ключов: ще продължат ли цените на стоките да падат?

По-ниските цени на всичко - от облекло до употребявани автомобили - бяха основен двигател на по-бързото от очакваното забавяне на инфлацията през втората половина на 2023 г., а по-бавният темп на спад на цените оттогава насам допринесе за по-високите стойности през първите няколко месеца на 2024 г.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Дали веригите за доставки са напълно излекувани от свързаните с пандемия и войни смущения, или не, кара централните банкери да се разделят в мнението си за бъдещите перспективи. Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл предположи, че „бихме могли да получим повече подобрения и по този начин да намалим цените“. Някои от колегите му изглеждат по-скептично настроени, пише Bloomberg.

„Истинската неяснота при инфлационните перспективи е страната на уравнението, включваща стоките“, смята Скот Андерсън, главен икономист за САЩ в BMO Capital Markets. „Тя ще продължи да държи Фед предпазлив“.

На заседанието си от 30 април до 1 май представителите на Фед запазиха основния лихвен процент непроменен на 23-годишен връх и сигнализираха за по-късен старт на намаляването на лихвите от предварително очакваното след разочароващите данни за инфлацията в САЩ през първото тримесечие.

Протоколът от заседанието, публикуван в сряда, подчерта значението на развитието на стоковия фронт: „Макар че подобренията във веригата на предлагането са подпомогнали дефлацията при цените на стоките през предходната година, участниците коментираха, че очакваният по-постепенен темп на тези подобрения може да забави напредъка по отношение на инфлацията“, показва протоколът.

Индексът на потребителските цени на т.нар. основни стоки, без храните и енергоносителите, се повиши през февруари за първи път от девет месеца, отчасти поради нарастване на цените на употребяваните автомобили. Оттогава цените на новите и употребявани коли намаляват и някои икономисти очакват това да продължи предвид по-слабото търсене заради високите лихвени проценти, както и по-голямото предлагане.

Друга категория със значителна тежест в индекса на потребителските цени е облеклото, което поскъпва през всеки от последните три месеца. Само месечното увеличение през април беше най-голямото от юни 2020 г. насам.

Същевременно цените на домашното обзавеждане спадат през последната година след бързите увеличения по време на пандемията от Covid-19, когато потребителите инвестираха много в ремонти на жилища. В онези времена, когато търсенето беше голямо, а предлагането - ограничено, логистичният сектор често не успяваше да се справи и сроковете за доставка се проточваха с месеци.

Сега изглежда, че тези фактори до голяма степен са се нормализирали. Индексът на глобалната верига на доставките на Фед в Ню Йорк - който обединява 27 променливи от трансграничните транспортни разходи до производствените данни на ниво държава - е намалял през последната година, след като в края на 2021 г. достигна рекордни нива.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Все пак мнозина на Wall Street са оптимистично настроени, че цените на основните стоки могат да продължат да се понижават през следващите месеци на фона на продължаващите подобрения на предлагането и умерения натиск от страна на търсенето. Макар че показателят за индекса на потребителските цени вече се е понижил с 1,6% от достигането на върха през май 2023 г., той все още е с 14,3% нагоре спрямо февруари 2020 г. насам.

Икономистите на Morgan Stanley, ръководени от Елън Зентнър, посочват само три категории, отговорни за неотдавнашното забавяне на дефлацията на стоките в предпочитания от Фед измерител на инфлацията - ценовия индекс на разходите за лично потребление: облекло, видеокасети и компютърен софтуер. Те отбелязват, че укрепването на веригите за доставки и дефлацията в Китай са причини да се очаква по-нататъшно понижение на цените.

Представителите на Фед искат да вярват, че тази тенденция може да продължи. На 14 май Пауъл заяви, че все още можем да видим „последните части на веригите за доставки наистина да се подреждат“, посочвайки проучвания на бизнеса, които „все още показват, че има недостиг“. Неговият заместник, Филип Джеферсън, заяви в понеделник, че ще следи постъпващите данни, за да види „колко още помощ“ може да окаже страната на предлагането.

Но други не звучат толкова оптимистично. Президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостич заяви във вторник, че вече „не чува много за проблеми с веригата на предлагането“, а ръководителят на Фед в Кливланд Лорета Местер на 16 май заяви, че „вероятно няма да получим толкова голяма помощ за инфлацията от страна на предлагането, колкото видяхме миналата година“.

На срещата си по-рано този месец централните банкери също така отбелязаха рискове от повишаване на инфлацията. „Някои членове посочиха геополитически събития или други фактори, водещи до по-сериозни затруднения в доставките или по-високи транспортни разходи, които биха могли да окажат натиск за повишаване на цените“, се казва в протокола от заседанието.

Нийл Дута, ръководител на отдел „Икономика на САЩ“ в Renaissance Macro, казва, че тенденцията на дефлация на стоките има още възможности за развитие. Той очаква цените на дрехите да се понижат през следващите месеци, тъй като продажбите, коригирани спрямо инфлацията, са слаби, а в бележка от началото на седмицата твърди, че „дефлацията при новите автомобили едва започва“.

„Забавянето на основната инфлация при стоките обаче все още не е приключило“, предупреди Дута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още