fallback

Очаквано Фед не промени лихвените равнища*

Въпреки това централната банка сигнализира за увеличение до края на годината

21:23 | 21.09.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ очаквано не промени основната лихва на заседанието си, което приключи в сряда. Така основната лихва остава на ниво в диапазона 0,25-0,5%, съобщава MarketWatch. 

Така за шести пореден път председателят на Фед Джанет Йелън и нейните колеги гласуваха в подкрепа на запазването на лихвените нива. В изявлението си за паричната политика Фед показва, че не е единна за възможното повишаване на лихвите до края на годината. Въпреки това обаче е много вероятно да я повиши до края на 2016 г. 

Финалното становище на Федералната комисия за отворените пазари – органът по паричната политика на американската централна банка, показва, че институцията смята, че ще има увеличение на лихвите през тази година.

 

Повечето икономисти и анализатори очакваха банката да се въздържи от вземането на това решение. 

„Аргументите за увеличение на лихвата са все по-силни", се казва в изявлението на комисията. Въпреки това тя ще се въздържи от такова решение, докато не се появят повече признаци, че икономиката се развива в желаната посока.

В индивидуалните прогнози на членовете на паричния орган се предсказва средно ниво от 0,625% за края на годината. През юни прогнозите бяха за 0,875 процента, тоест – за две увеличения.

Десетимата членове на комитета обаче не са единни. Петима са гласували заедно с Йелън и нейния заместник Уилям Дъдли срещу увеличение веднага, а трима са се изказали за това. Фед сигнализира още в края на 2015 г., че може да увеличи до 4 пъти лихвите през 2016 г. Вместо това обаче се очаква най-много едно подобно решение. 

 „Инвестициите в икономиката остават слаби, както в енергийния сектор, така и извън него", каза Йелън. В енергийния сектор обаче имало признаци, че активността на петролните сондажи например отново се повишават бавно. Инфлацията за последните дванадесет месеца е под 1 на сто, доста под целта от два процента. „Но ние очакваме, че целта ще бъде достигната през следващите две до три години", каза Йелън.

В средата на декември 2015 г. централната банка за първи път от началото на финансовата криза повиши основната лихва. Тя бе понижена на настоящото равнище в края на 2008 г. 

Умерено нарастване на лихвите се очаква след президентските избори в САЩ. Първата възможност за това ще бъде през декември. 

Борсовите индекси в САЩ продължиха да се повишават, а доларът поевтиня, след като централната банка реши да не променя лихвените проценти, но сигнализира, че може да ги повиши до края на годината, отбелязва Ройтерс.

*Актуализирано в 22.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 11.09.22 г.
fallback