IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е изправен пред много плавно повишение на лихвите идните 10 години

Ново проучване предполага, че някои централни банкери вероятно са прекалено големи оптимисти за това, колко може да бъдат повишени лихвените проценти

08:15 | 20.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои икономисти във Федералния резерв на САЩ вероятно са прекалено големи оптимисти за това, колко може да бъдат повишени лихвените проценти в дългосрочен план, показва ново проучване на клона на централната банка в Сан Франциско, цитирано от Bloomberg.

Икономистът от Фед в калифорнийския град Кевин Лансинг започва с проста предпоставка: оценките за неутралния лихвен процент след инфлационна корекция (лихвен процент, който нито ускорява, нито забавя растежа) следват доста добре оценките за потенциалния ръст на БВП за тримесечие на Бюджетната служба към Конгреса. Ако погледнем прогнозите на бюджетната служба за следващото десетилетие, те предвиждат „много плавно повишение“ на неутралния лихвен процент, който в стандартните икономически модели присъства като r-star, а именно – от близо до нулата през 2016 г. до около 1% през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Когато икономистите заговорят за икономически проблеми винаги използват думата "криза" смятайки, че това е напълно универсално, всеобхватно и всеобясняващо понятие. Няма да срещнете икономист, който да ви обясни какво всъщност представлява кризата, от какъв тип е, какво я е предизвикало и по какъв начин се излиза от нея. Щом са употребили вълшебната думичка "криза" значи няма нужда от никакви обяснения повече все едно кризата не е предизвикана, а е някаква форма на висше наказание Божие. А не е предизвикана от собствените им грешки, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Тази статия е пълнеж,горе долу нищо не казва.Основното е че ниските лихви са много сладки за огромните финасови мастодонти в САЩ.Благодарение на евтините пари се напомпаха цените на акциите и индексите до нивата отпреди кризата,и сега ги е страх да ги спрат за да няма срив.Май малко хора си дават сметка за мащаба на кризата през която света премина от 2008 насам.САЩ буквално фалираха по старите правила на счетоводството,но пък през 2009-2010 приеха други и сепо тях се оказа че не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още