fallback

Индийската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна

Банката опроверга прогнозите, че ще понижи ставката след изненадващото решение на правителството да изтегли от обращение банкнотите с най-висок номинал

17:25 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател

Индийската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 6,25%, съобщи агенция „Франс прес“. По този начин банката опроверга прогнозите, че ще понижи ставката след изненадващото решение на правителството да изтегли от обращение банкнотите с най-висок номинал.

По-ниските лихвени проценти насърчават потребителските разходи, които по всяка вероятност рязко ще се свият заради мярката на правителството за т.нар. демонетизация. Освен това по-ниските ставки може да ускорят инфлацията. 

„Предвид понижаването на лихвите през октомври комисията по паричната политика реши, че на този етап допълнително понижение не е подходящо“, коментира Урджит Пател, управител на Индийската централна банка.

Регулаторът освен това понижи прогнозите за ръста на брутната добавена стойност (БДС) от 7,6% до 7,1%.

БДС е различно от Брутния вътрешен продукт (БВП), който традиционно се използва за измерване на икономическия ръст. БДС показва каква може да е динамиката при БВП, посочва агенция „Франс прес“.

Миналата седмица се увеличи натискът над банката да понижи лихвите. Редица анализатори очакваха понижение от 25 базисни пункта, след като икономиката на страната отчете по-слаб от очакваното растеж от 7,3% през третото тримесечие.

Анализаторите очакват потреблението допълнително да се забави, след като по-голямата част от парите в брой бяха изтеглени от обращение, а това ще се отрази негативно и на икономиката като цяло. Целта на правителството е да изкорени нелегалните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 06.09.22 г.
fallback