IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между БВП и БДС и защо единият показател пада, а другият расте

Първото измерва икономиката по метода на търсенето, а второто по метода на предлагането

10:36 | 10.09.10 г. 1
Каква е разликата между БВП и БДС и защо единият показател пада, а другият расте

В сряда Националният статистически институт (НСИ) обяви, че брутната добавена стойност (БДС) се увеличава с 0,5% на годишна база, а брутният вътрешен продукт (БВП) намалява с 1,4% на годишна база за второто тримесечие на 2010 г.

Веднага възниква въпросът защо има разлика между темповете на развитие на двата показателя, които в крайна сметка мерят едно и също нещо - размера на икономиката?

Принципно БВП е равен на БДС + корективите (нетните данъци и субсидиите). БДС е измерител на икономиката по метода на предлагането (от аграрния сектор, индустрията и услугите). Двата показателя могат да се разглеждат в тясна връзка, като БВП се изчислява като сума от потреблението (частно и държавно), инвестициите (в основен капитал и запаси) и нетния износ (износ минус внос).

През второто тримесечие на годината се наблюдава спад на корективите от 11,9% на годишна база през второто тримесечие на 2010 г., а БДС расте с 0,5%, което по формулата води до спад на БВП с 1,4%. Затова отговорът на въпроса защо двата показателя се движат разнопосочно, е в спада на данъчните приходи.

Корективите се добавят към брутната добавена стойност, за да се достигне стойността на БВП. В случая през второто тримесечие на 2010 г. БДС (производството на аграрния сектор, индустрията и услугите) е за 14,6 млрд. лв., корективите са 2,27 млрд. лв. и общо правят 16,87 млрд. лв., колкото е БВП.

Може да се направи извод, че производителността в частния сектор вече отчита ръст (БДС с 0,5%), което води и до по-висока добавена стойност. Свиване на държавния сектор обаче води до спад на БВП (с 1,4%).

Дали да се доверим на резултатите по метода на производството (БДС), или по метода на търсенето (БВП) е въпрос на личен избор. Фактът е, че приходите от данъци в началото на 2010 г. намаляват и са причина за намалението на т.нар. „Корективи“.

Положителното след новите данни за индустрията, услугите и аграрния сектор е, че има значително подобрение спрямо обявените преди месец експресни оценки. Индустрията отчита ръст на годишна база с 1,6% през второто тримесечие на 2010 г., спрямо експресни оценки за спад с 0,3%.

Ръстът в аграрния сектор е коригиран до 3,8% на годишна база за второто тримесечие спрямо експресни оценки за покачване от 1,6%. При услугите експресните оценки бяха за спад с 1,7%, а сега спадът е коригиран до едва 0,3%.

Брутната добавена стойност през второто тримесечие на 2010 г. като цяло пък отчита ръст с 0,5%, спрямо предварително обявения спад с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
VKVK
преди 13 години
Мариане, вземи да научуш малко икономика (макроикономика) преди да пишеш глупости. Велика глупост е да кажеш, че "БДС е измерване на икономиката по метода на производството, а БВП - по метода на търсенето". Има три начина за измерване на БВП. Чрез БДС се измерва БВП по метода на добавена стойност (метода на предлагането) и това е факт, а не е "принципно" :) , като БВП = БДС + непреки данъци. Има още два метода - метод на разходите на крайното потребление и метод на доходите. И който метод да избереш - резултата е един и същ :) и не е необходимо да правим избор между БДС и БВП :) "Дали да се доверим на резултатите по метода на производството (БДС), или по метода на търсенето (БВП) е въпрос на личен избор". Смях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още