IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в Китай се увеличава с най-бърз темп от март

Новите кредити нарастват от 651,3 млрд. юана до 794,6 млрд. юана, насърчени от жилищните кредити

11:50 | 14.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Широкият измерител за кредитирането в Китай се повишава най-рязко от март насам, след като правителството вля средства във финансовата система, за да подкрепи икономиката, съобщава Bloomberg. Това предизвиква опасения, че експанзията може да зависи прекалено много от дълговете.

Финансирането нараства до 1,74 трлн. юана (252 млрд. долара) през ноември на фона на средна прогноза в проучването на Bloomberg за 1,1 трлн. юана. За сравнение, през октомври стойността беше 896,3 млрд. юана.

Новите кредити се покачват от 651,3 млрд. юана до 794,6 млрд. юана, насърчени от ръста при жилищните кредити.

Широкият измерител за паричното предлагане M2 се повишава с 11,4% на годишна база, след като миналия месец записа 11,6% ръст. 

„Позицията на Китайската народна банка ще стане по-строга в близко бъдеще“, казва Джоу Хао, икономист в Commerzbank в Сингапур. „Властите са загрижени за рисковете от балон на пазарите на имоти, на дълг и суровини“, допълва той.

„Частните инвестиции се възстановяват слабо“, казва Томи Сие, икономист в OCBC Bank в Сингапур. „Отскокът не е достатъчно силен, за да компенсира забавянето на пазара на имоти, което ще натежи на перспективите пред ръста през следващата година“, прогнозира той.

Скокът в новите кредити идва на фона на сигнали за допълнително стабилизиране на китайската икономика.

Средносрочните и дългосрочните кредити за домакинствата нарастват с 569,2 млрд. юана през ноември, като това е над две трети от всички нови заеми.

Депозитите в чуждестранна валута се повишават с 11,4% на годишна база, като ръстът е двойно по-голям от този през октомври (4,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още