IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство във Великобритания расте над очакванията

Повишението е подкрепено от продукцията на петрол и газ, тъй като беше възобновен добивът от находища в Северно море

13:09 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство във Великобритания нараства с по-бърз темп от очакванията през ноември, подкрепено от повишение в продукцията на петрол и газ, тъй като беше възобновен добивът от находища в Северно море, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство расте с 2,1% на месечна база през ноември, като това е най-рязкото повишение от седем месеца насам, показват данните на Националната статистическа служба. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за повишение в размер на 1%. Промишленото производство, което генерира голяма част от индустриалната продукция като цяло, също нараства над очакванията: с 1,3% на месечна база.

През октомври индустриалното производство записа спад от 1,1% и за да избегне второ поредно тримесечие свиване, през декември трябва да отчете поне 0,3% повишение. През трите месеца до края на септември понижението беше в размер на 0,4 на сто и натежа на икономическия растеж като цяло.

Британската икономика безспорно се представя по-добре от очакваното след референдума за излизане от Европейския съюз от края на юни, но това се дължи до голяма степен на услугите и потребителските разходи. Силата на потреблението може да стане обект на натиск тази година заради поевтиняването на лирата, което от своя страна води до ускорена инфлация.

Отделен доклад на статистическата служба показват, че търговският дефицит при стоките се разширява през ноември до 12,2 млрд. паунда през ноември. През октомври той беше 9,9 млрд. паунда. Повишението се дължи основно на скок във вноса на транспортно оборудване като кораби и самолети в размер на 1,4 млрд. паунда. Като цяло вносът расте с 8,4%, а износът – едва с 2,8%.

Има и сигнали за продължаваща слабост в сектора на строителството, което записва 0,2% спад на месечна база през ноември, но на годишна отчита повишение от 1,5 на сто. Статистическата служба изчислява, че през декември трябва да има 1,5% ръст, за да се избегне свиване на сектора през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още