fallback

Паундът се насочва към ръст спрямо долара

Процесът по Brexit обаче прави бъдещето на валутата неясно

15:44 | 31.03.17 г.

Паундът се насочва към първия си ръст за тримесечие спрямо долара от средата на 2015 г. насам, съобщава Bloomberg. Това се случва на фона на данни, които сочат, че понижаването на цената на британската лира, породено от Brexit, всъщност е помогнало за двукратно засилване на икономиката на Великобритания.

По-високият обем търговия съдейства за ръста на БВП на държавата до неревизираните 0,7% през четвъртото тримесечие на 2016 г. Това е най-бързото покачване, което БВП отбелязва от година насам според данните, публикувани в петък. Дефицитът по текущата сметка се свива силно до 2,4% от БВП, като това е най-ниското му ниво от 2011 г насам.

Британската лира се представяше най-зле от валутите на държавите от Г-10 по-рано през март, но сега се е изкачила по стойност над норвежката крона, канадския долар и новозеландския долар. Съживяването на паунда обаче може да е твърде краткосрочно поради несигурността около излизането на Обединеното кралство от ЕС, предупреждават анализатори. Според проучване на Bloomberg цената на валутата ще падне до 1,21 долара за британски паунд до средата на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 09.09.22 г.
fallback