fallback

Японският износ расте за пети пореден месец през април

Търговският излишък на Япония се понижава от 614 млрд. йени през март до 481,7 млрд. йени (4,3 млрд. долара)

10:19 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският износ расте за пети пореден месец през април, макар и с по-бавен темп, а вносът продължава също да расте, съобщава Financial Times.

Стойността на японския износ се повишава със 7,5% на годишна база през април, сочат данните на Министерството на финансите. През март повишението възлезе на 12%. Последните стойности са и под средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за около 8% ръст.

Доставките за Азия растат с 12,2% на годишна база, като износът за Южна Корея скача с 22,3%, а този за Китай се повишава с 14,8%.

Вносът в Япония записва ръст от 15,1%, което е с 0,3 процентни пункта над прогнозите, но под стойността от предходния месец. 

Вносът от Азия расте с 10,2%, а от Северна Америка – с 11,8%.

Така търговският излишък на Япония се понижава от 614 млрд. йени през март до 481,7 млрд. йени (4,3 млрд. долара) през април, което е под очакванията за 520 млрд. йени излишък.

„Японският износ ще продължава да расте, вносът също на фона на повишено вътрешно производство“, коментира Норио Миягава, старши икономист в Mizuho Securities.

Търговският излишък на Япония със САЩ се понижава и това вероятно ще затрудни Доналд Тръмп в оправдаването на критиката му срещу японските търговски политики, посочва Ройтерс.

През първото тримесечие тази година японската икономика нарасна с най-бърз темп от една година насам благодарение на стабилния износ и подкрепата от страна на частното потребление.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 09.09.22 г.
fallback