IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика расте изненадващо силно

Данните показват пето поредно тримесечие на ръст и най-бързо ускорение от първото тримесечие на 2016 г.

10:06 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващо силен ръст отчита японската икономика през първото тримесечие. Както съобщи правителството на база на предварителни данни, брутният вътрешен продукт (БВП) между януари и март нараства на тримесечна база с 0,5 на сто. Това съответства на ръст на годишна база от реални 2,2 на сто.

В анкета сред запитани от Ройтерс анализатори консенсусната прогноза беше за ръст от 0,4 на сто на тримесечна база и от 1,7 на сто на годишна. Данните показват пето поредно тримесечие на ръст и най-бързо ускорение от първото тримесечие на 2016 г. 

Частното потребление, което в Япония генерира около 60% от икономическото постижение на страната, се ускорява с 0,4 на сто. Към приключващата на 31 март фискална година третата по големина икономика в света отчита ръст на БВП от 1,3 на сто.

„Резултатът е добър, но може би няма да видим устояване на това ниво на растеж през следващите тримесечия", каза Саюри Ширай, бивш член на Борда на централната банка на Япония, в четвъртък пред CNBC.

Тя отбеляза, че голяма част от подобрението се дължи на износа, но не е ясно дали това ще продължи, особено като се има предвид, че търсенето на автомобили в САЩ изглежда спада. „Реалните заплати също губят почва“, отбелязва тя.

„Износът пое водеща роля във възстановяването, а вътрешното търсене не се представи зле, показвайки устойчивост, като разходите на домакинствата минаха в положителна територия", казва пред Bloomberg Масаки Кувахара, старши икономист в Nomura Securities Co., който правилно прогнозира експанзията от 2,2%.

„Доста впечатляващи данни, но не мисля, че ще продължат ръста“, казва и Такаши Шионо, икономист в Credit Suisse Group AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още