IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се е свил с 2,3% през май

Американският износ се е повишил умерено до най-високата си стойност от април 2015 г.

17:49 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговският дефицит на САЩ се е свил през май. Политически деликатният дефицит в търговията с Китай също е намалял, предаде AP.

Министерството на търговията съобщи днес, че дефицитът при стоките и услугите е спаднал с 2,3% до 46,5 млрд. долара с отчитане на сезонните фактор.

Американският износ се е повишил умерено до 192 млрд. долара - най-висока стойност от април 2015 г. - с нарастване на доставките на автомобили и потребителски стоки, включително мобилни телефони. Вносът леко се е понижил.

В търговията с Китай дефицитът възлиза на 30,1 млрд. долара, или с 6,2% по-малко от досегашния.

Президентът Доналд Тръмп се ангажира да намали търговските дефицити, за които обвинява злоупотребите на търговските партньори на САЩ. Неговата администрация се готви да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, което той нарича "бедствие", припомня БТА.

Днес бяха публикувани и данни за молбите за помощи  при безработица в страната, които отново леко са се увеличили през миналата седмица. Броят на заявленията обаче остава близо до историческите минимуми, което сочи силен пазар на труда.

Министерството на труда съобщи, че седмичните молби са се увеличили с 4 хил. до 248 хил. с отчитане на сезоните фактори. По-слабо променливият четириседмичен брой се е покачил със 750 до 243 хил.

Вече 122 поредни седмици молбите са под 300 хил., като това е най-дългият период с такава тенденция от 1970 г.

Тази година работодателите наемат персонал с по-бавен темп на фона на спада на безработицата до здравословните 4,3%. Очаква се утрешният доклад на министерството на труда да отчете около 180 хил. новосъздадени работни места за юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още