fallback

Американско-турският дипломатически скандал повлече лирата надолу

Турската лира за кратко понижи стойността си до рекордно ниско равнище рано в понеделник

08:10 | 09.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите на развиващите се пазари навременно си припомниха, че политическият риск никога не е много далеч.

Турската лира за кратко понижи стойността си до рекордно ниско равнище в понеделник сутринта срещу кошница от валути, включително еврото и долара, тъй като напрежението между Турция и САЩ ескалира. Това е последното нещо, от което се нуждае Анкара – на разширяването на двойните дефицити в Турция, които вече потискат настроението, заедно със загрижеността, че много от активите на нововъзникващите пазари ще бъдат отслабени в климат с по-високи лихви в САЩ, предава Bloomberg.

През последната година инвеститорите вече трябваше да се справят с извънредното положение на президента Реджеп Тайип Ердоган, а националните компании продължават да се борят с огромни финансови нужди. Склонността на турския президент да показва пищност в недотам добри времена означава, че очакванията за икономически растеж остават високи, коментира агенцията. А глобалната вълна от пари, насочени в търсене на доходи, означава, че апетитът за активи, деноминирани в лири, остава силен и може да продължи да бъде такъв, ако този последен засега политически спор бързо се охлади.

Турският борсов пазар, който вече нарасна с повече от 30% през тази година, се търгува най-евтино спрямо повечето финансови пазари на развиващите се страни от 2009 г. насам.

Турската лира се срина до дъното от 3,8533 за долар – с 3,1 на сто надолу до 3,7263 към 20:18 в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
fallback