IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американско-турският дипломатически скандал повлече лирата надолу

Турската лира за кратко понижи стойността си до рекордно ниско равнище рано в понеделник

08:10 | 09.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите на развиващите се пазари навременно си припомниха, че политическият риск никога не е много далеч.

Турската лира за кратко понижи стойността си до рекордно ниско равнище в понеделник сутринта срещу кошница от валути, включително еврото и долара, тъй като напрежението между Турция и САЩ ескалира. Това е последното нещо, от което се нуждае Анкара – на разширяването на двойните дефицити в Турция, които вече потискат настроението, заедно със загрижеността, че много от активите на нововъзникващите пазари ще бъдат отслабени в климат с по-високи лихви в САЩ, предава Bloomberg.

През последната година инвеститорите вече трябваше да се справят с извънредното положение на президента Реджеп Тайип Ердоган, а националните компании продължават да се борят с огромни финансови нужди. Склонността на турския президент да показва пищност в недотам добри времена означава, че очакванията за икономически растеж остават високи, коментира агенцията. А глобалната вълна от пари, насочени в търсене на доходи, означава, че апетитът за активи, деноминирани в лири, остава силен и може да продължи да бъде такъв, ако този последен засега политически спор бързо се охлади.

Турският борсов пазар, който вече нарасна с повече от 30% през тази година, се търгува най-евтино спрямо повечето финансови пазари на развиващите се страни от 2009 г. насам.

Турската лира се срина до дъното от 3,8533 за долар – с 3,1 на сто надолу до 3,7263 към 20:18 в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"Според мен ако САЩ ударят Иран и СК..."Хахаха...ей нема еволюция при тебе и това си е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
Ironhorse
преди 6 години
Ердоган, като истински диктатор не мисли за икономиката, като фактор 1.Обаче, се задава ново световно финансово цунами, от което Турция ще бъде пометена.Има твърде голям кеш, генериран като електронни пари. Та тези електронни пари ще станат реално имущество, за сметка на задлъжнелите.Ситуацията със Северна Корея е дю-шеш за Запада, да пооправи платежния баланс.Едни валути ще се девалвират до хартийки, а други ще бъдат "сигурни".Та не знам, какви си ги мислят, но реалните пари са в САЩ и ЕС, дори Китай не пее в хора, защото е изправен пред чудовищен вътрешен дълг, по отпуснати заеми, за да се преодолее кризата от 2009г.Българинът инстинктивно усеща какво идва, и затова се вижда раздвижване в НИ, защото теглят парите от банките и купуват, за да отдават под наем.Което няма лошо, пазарът на наеми отново ще се сгромоляся.Според мен ако САЩ ударят Иран и СК, неминуемо ще има финансов Армагедон, който естествено ще е управляван от хората с парите, а не от тези дето ги нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още