fallback

Германия може да отчете бюджетен излишък от 14 млрд. евро

Новата прогноза се основава на солидния икономически растеж и повишаващите се данъчни приходи, отбеляза Der Spiegel

17:42 | 28.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия може да отчете бюджетен излишък от 14 млрд. евро през 2017 г., съобщава сп. Der Spiegel. Така се осигурява по-голяма възможност за маневри в преговорите на консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел за съставяне на нова управляваща коалиция с либералната, ориентирана към бизнеса, Свободна демократическа партия и Зелените, съобщи Ройтерс.

Новата прогноза се основава на солидния икономически растеж и повишаващите се данъчни приходи, отбеляза Der Spiegel.

По-рано финансовото министерство очакваше балансиран бюджет, макар че водещите германски икономически институти прогнозираха миналия месец рекорден цялостен бюджетен излишък, включващ и правителствата на провинциите, за следващите години. 

Новите очаквания са добра новина за консерваторите на Меркел, зелените и свободните демократи, чиито предложения ще доведат до нови разходи за около 100 млрд. евро през следващите четири години.

Поредният кръг преговори за създаване на коалиционно правителство в Германия, който е фокусиран върху имиграционната политика и предоставянето на убежище, бе отложен за идната седмица, тъй като в четвъртък след 11 часа разговори страните не успяха да се споразумеят.

Министерството на финансите не е коментирало информацията на списанието, но следващата му прогноза за приходите ще бъде публикувана в средата на ноември.

Излишъкът ще позволи на правителството да покрие разходите от 7 млрд. евро, които се очакват по споразумение за ядрени отпадъци, както и разходи на стойност 6,7 млрд. евро свързани с мигрантите, като няма да се наложи да се черпят средства от резервната сметка от 20 млрд. евро, създадена в разгара на мигрантската криза през 2015 г. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
fallback