fallback

Потребителите насърчават икономическия растеж в Обединеното кралство

Бизнес инвестициите се забавят, а нетната търговия натежава на ръста

14:05 | 23.11.17 г.

Британските потребители насърчават икономическия ръст в Обединеното кралство през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. Разходите за автомобили се увеличават, но Brexit изглежда вреди на бизнес инвестициите, сочи второто четене на данните.

Разходите на домакинствата растат с 0,6%, което е най-бързият темп от една година насам. Бизнес инвестициите се забавят, а нетната търговия натежава на растежа.

Националната статистическа служба потвърди предварителната информация, че икономиката се е разширила с 0,4%. През второто тримесечие повишението на БВП беше 0,3 на сто.

Докладът идва ден, след като министърът на финансите Филип Хамънд понижи прогнозите за представянето на икономиката заради слабата производителност на труда и насрещните ветрове от Brexit. Службата за бюджетна отговорност прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1,5% тази година. През март очакванията бяха за 2%. Освен това ръстът ще остане под 2 на сто до 2022 г. 

Второто четене показва още, че секторът на услугите расте с 0,4% и дава най-голям положителен импулс на ръста. Бизнес инвестициите се повишават с 0,2 на сто, което е най-слабото представяне от края на 2016 г. Нетната търговия изтрива 0,5 процентни пункта от предварителното обявеното повишение, като износът спада, а вносът се увеличава.

Макар че ръстът на потребителските разходи се ускорява от 0,2% през второто до 0,4% през третото тримесечие, редица данни подчертаха риска от забавяне преди Коледния сезон, тъй като инфлацията изпреварва ръста на реалните доходи на британците.

През октомври например продажбите на дребно в Обединеното кралство са се понижили на годишна база, като този спад е първият от четири години насам.

През третото тримесечие индустриалното производство расте с 1,1%, но пък строителството се свива второ поредно тримесечие, при това с 0,9 на сто.

На годишна база икономическият ръст остава неревизиран на ниво 1,5%. 

Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
fallback