IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания понижи прогнозите си за икономиката за следващите години

Финансовият министър Филип Хамънд обяви допълнителни 3 млрд. паунда за подготовка за Brexit

17:13 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на британския министър-председател Тереза Мей призна в сряда, че икономическите перспективи пред страната се влошават и ще задели допълнително 3 млрд. паунда, подготвяйки се за каквито и да е резултати от Brexit, предава Bloomberg.

В речта си при представянето на бюджета за 2018 г. пред парламента в сряда финансовият министър Филип Хамънд заяви, че правителството сега предвижда икономическият растеж през 2018 г. да е 1,4% спрямо 1,6% в перспективите през март. Промяната се дължи на ревизираните производствени данни и насрещните ветрове от вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Очаква се растежът да бъде по-слаб спрямо предишните прогнози за всяка една година до края на 2021 г.

През март миналата година прогнозите бяха дори по-оптимистични, сочейки растеж от 2,2% през 2017 г. и 2,1% през 2018 г. Новината за допълнителните средства пък показва, че министърът се поддава на исканията от различни фракции в подкрепа на Brexit за заделянето на пари, за да може Великобритания да се оттегли от преговорите по развода с ЕС.

Правителството на Мей е разтърсено от оставки, бунтове и муден напредък в преговорите за Brexit. Затова Хамънд се опитва да говори с по-оптимистичен тон, докато в същото време ограничава разходите, за да отговори на новата икономическа реалност.

„Докато полагаме усилия, за да постигнем това дълбоко и специално партньорство, решени сме да гарантираме и че страната е готова за всеки възможен резултат“, каза Хамънд.

„Вече сме инвестирали почти 700 млн. паунда в подготовка за Brexit и днес заделям още 3 млрд. паунда през следващите две години. Готов съм да разпределя още, ако и когато това е нужно“.

Макар че способността на Хамънд да предложи някакви популистки отстъпки, за да си върне част от подкрепата изгубена на изборите през юни, е ограничена, той все предлага допълнителни 3,75 млрд. паунда за здравни услуги, замразява акцизите върху горивата и алкохола и повишава праговете за подоходното данъчно облагане в най-ниския и най-горния сегмент.

Освен това заради жилищната криза в страната Хамънд заяви, че 44 млрд. паунда ще бъдат заделени за жилищно настаняване през следващите пет години с подкрепа за програми за строеж на финансово достъпни жилища. Финансовият министър обяви и премахването на гербовия налог – данък върху закупуването на жилища – за купувачите на първи дом за всички имоти до 300 хил. паунда. За Лондон, където имотите са по-скъпи, това ще важи за първите 300 хил. паунда от всяка първа покупка на жилище.

В прогнозите си за следващите години Хамънд заяви още, че бюджетният дефицит ще бъде 39,5 млрд. паунда за 2018-9 г. спрямо очакванията за 40,8 млрд. паунда през март. Заемите също ще бъдат по-малко в сравнение с предишните прогнози за следващите пет години. 

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още