IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания остава най-бавно развиващата се голяма икономика в света

БВП на страната за последното тримесечие на миналата година се повишава с 0,4%

15:18 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Обединеното кралство остава най-бавно растящата голяма икономика в света през четвъртото тримесечие на 2017 г., показват данните на  Националната статистическа служба на страната, цитирани от Business Insider.

Британският брутен вътрешен продукт нараства с 0,4% през последното тримесечие на миналата година, сочи третото четене на данните.

Секторът на услугите, който преобладава в икономиката на Великобритания (около 80% от БВП), допринася най-много за растежа през периода.

„Данните за икономическия растеж в края на миналата година остават неревизирани, тъй като услугите и промишлеността продължават да стимулират растежа“, заяви Роб Кент-Смит от статистическата служба на страната. 

Данните обаче показват, че Обединеното кралство остава на дъното сред страните от Г7 по растеж, което го прави най-бавно развиващата се голяма икономика в света през 2017 г.  Растежът от 1,4% е по-слаб от този на Япония и Италия - другите най-бавно разширяващи се страни в условията на развитие на глобалната икономика.

Първоначално за БВП на Острова през последното тримесечие на миналата година бе отчетен ръст от 0,5%, но през февруари данните бяха ревизирани в посока надолу.

Британското БВП се повишава вече 20 последователни тримесечия. Последният път, когато икономиката на страната се сви, и то с над една четвърт, беше през четвъртото тримесечие на 2012 г.

На този фон очакванията, че страната ще отбележи най-бавния ръст сред големите икономики и тази година, остават същите, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията повиши прогнозата си за ръст на икономиката на Обединеното кралство до 1,3% през 2018 г. при засилващото се глобално възстановяване спрямо по-ранната прогноза за разширяване от 1,2%. Ръстът обаче остава най-слабият сред страните от Г20.

За тази година ОИСР прогнозира най-бързия световен икономически ръст от 2011 г. насам, подпомогнат от намаляването на данъците и разходите в САЩ и в Германия. Базираната в Париж организация заяви, че световната икономика е напът да се разшири с годишен темп от 3,9% през следващите две години.Това представлява увеличение на прогнозата спрямо тази от ноември миналата година за ръст от 3,7% през 2018 г. и 3,6% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още