fallback

Германия отново отчита дебел бюджетен излишък

Публичните средства продължават да препълват касите, излишъкът представлява 2,9% от БВП

09:53 | 24.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател

Германското правителство се насочва към бюджетен излишък за пета поредна година през 2018 г. Държавата, провинциите, общините и социалните служби са генерирали през първото полугодие с 48,1 млрд. евро повече пари, отколкото са похарчили, съобщи статистическата служба във Висбаден.

Бюджетният излишък представлява 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП). През първата половина на годината досега не е имало подобен голям плюс.

"Бюджетите на федералните, щатските и местните власти и на органите за социално осигуряване продължават да се възползват от по-благоприятното развитие при заетостта и икономическото развитие, както и от умерената политика на разходите", обясняват статистиците.

Поради добрата конкюнктура държавата е на плюс от 2014 г. насам. Увеличаването на приходите се подхранва от нарасналите данъчни и премийни приходи, докато ниските лихвени проценти свиват разходите.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години призовават Германия да предприеме действия за увеличаване на местното търсене и вноса като начин за намаляване на световния икономически дисбаланс, стимулирайки растежа в чужбина. Американският президент Доналд Тръмп също отправи множество критики към Германия заради засиления ѝ износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
fallback