IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква БВП на Русия да се повиши до 1,2% през 2019 г.

Според международната финансова организация ръстът на потребителските заеми в страната не е признак за предстояща криза в банковия сектор

11:54 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Равнище на бедността

Според Световната банка умереното равнище на бедността в Русия се очаква да продължи да намалява през 2019-2021 г.

„Очаква се умереното равнище на бедност да продължи да намалява през 2019 г. до 2021 г., въпреки че социалната уязвимост трябва да бъде наблюдавана. Продължаващият растеж на икономиката, ръстът на заплатите в частния сектор и индексирането на пенсиите към инфлацията ще подкрепят разполагаемия доход и ще допринесат за постепенното понижение на нивото на бедност“, подчертават от банката. 

Относително стабилен банков сектор

Според Световната банка руският банков сектор е относително стабилен, подкрепен от скромния икономически растеж и проактивната позиция на регулатора. „Централната банка на Русия предприема навременни стъпки за справяне с рисковете от ускорения растеж на кредитирането на потребителите“ и продължава „прочистването“ на сектора с отнемане на лицензите на някои по-малки кредитори, като в същото време се съсредоточава върху финансовата рехабилитация на големите кредитни институции, добавят от банката.

Фискални загуби, дължащи се на неформално работещите

Фискалната загуба от липсата на данъци от неформално заетите служители в Русия се оценява на между 1 и 2,3% от БВП на страната.

„Делът на неформално заетите, широко разпространен феномен в Русия, се оценява между 15,1% и 21,2% (от пазара на труда)“, поясняват от Световната банка.

Докладът подчертава необходимостта от по-гъвкаво трудово законодателство в някои области, по-силна защитна мрежа с по-добри обезщетения при безработица и по-ефективна работна сила.

Потребителски заеми

Няма признаци на криза в сегмента на руските потребителски кредити, посочват от банката.

„Въпреки бързия растеж на руските потребителски кредити, сегашната ситуация е различна от тази, която доведе до кризата с кредитирането на дребно през 2014 г.“, се подчертава в доклада на организацията.

Според банката сегашният ръст на потребителските кредити в страната е със значително по-бавен темп в сравнение с 2012-2013 г. и няма признаци за увеличаване на необслужваните кредити.

Националния фонд за социално подпомагане

Според международната финансова организация инвестициите на Националния фонд за социално подпомагане на Русия във вътрешни инфраструктурни проекти могат да обърнат постиженията на фискалното правило.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви по-рано, че до края на 2019 г. правителството планира да определи критерии за избор на проекти, които ще получат пари от Националния фонд за социално подпомагане, след като неговите средства достигнат 7% от БВП.

Силуанов посочи, че инвестиционната стратегия на Фонда включва задгранични и местни инвестиции.

До момента фондът е натрупал над 58 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още