fallback

Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие

Като значителни рискове са определени търговските конфликти, очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз и геополитическото напрежение

14:08 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Производствената активност в Германия е слаба, а последните данни сочат забавяне на растежа в сектора на услугите, съобщават от германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс. Това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа ще се сблъска с общ слаб икономически тренд през второто тримесечие.

„След слабото развитие, което се очертава през второто тримесечие, икономическият подем може да стане по-забележим отново, ако външната среда се успокои“, се посочва в доклад, публикуван в понеделник.

Като значителни рискове обаче са определени търговските конфликти, очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз и геополитическото напрежение.

Според Бундесбанк икономиката ще отчете лек спад през второто тримесечие.

Инвеститорите също смятат, че икономическата рецесия в Германия е неизбежна според проучването за настроенията на капиталовите пазари Sentix, което беше публикувано през миналата седмица. Индексът, измерващ настоящите условия и очаквания за най-голямата европейска икономика, спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия насам.

Сходен измерител за случващото се в еврозоната пък се сви до най-ниското си ниво от 2014 г. насам.

Според данните успокояването на напрежението между САЩ и Китай по време на форума на Г-20 в Япония миналия месец не е успяло да вдъхне надежда на инвеститорите. Зависимостта на Германия от износа и китайския пазар означава дори още по-голяма несигурност докато спорът не бъде решен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
fallback