IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ се увеличават с 0,2% през септември

Индексът на потребителските цени в САЩ не отговори на прогнозите през септември, докато броят на молбите за обезщетения за безработица подадени през изминалата седмица се е повишил повече от прогнозираното

18:30 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Индексът на потребителските цени в САЩ не отговори на прогнозите през септември, докато броят на молбите за обезщетения за безработица подадени през изминалата седмица се е повишил повече от прогнозираното. Това отново засили притесненията за състоянието на за икономиката в страната, точно когато Федералният резерви обмисля да постави на пауза политиката за намаляване на лихвите, предава Bloomberg.

Доклади на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък, показват, че индивидуалните разходи на потребителите за стоки и услуги, които представляват около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, са се увеличили с 0,2% на месечна база.

Цифрите предполагат забавяне в растежа на разходите на американците, което от своя страна е от ключово значение за поддържане на рекордно дългата експанзия в икономиката, както и за перспективите за преизбиране на президента Доналд Тръмп през следващата година.

Днешните данни дават повече яснота за състоянието на икономиката, след като докладът за БВП от сряда показа, че потреблението през третото тримесечие е нараснало повече от прогнозираното, докато бизнес инвестициите отбелязват по-голям от очаквания спад.

В пресконференцията, организирана, след края на двудневното заседание на Фед, управителят на централната банка Джером Пауъл обърна внимание на силния пазар на труда, повишаването на доходите и стабилното потребителско доверие, но добави, че въпреки това все още не се забелязват признаци на намаляване на слабостта в производството, износа или при бизнес инвестициите.

Нивото на базовия индекс за инфлация, които изключва цените на волатилните продукти, спадна до 1.7% на годишна база, с което напълно отговори и на пазарните очаквания.

Нивото на личните спестявания е нараснало с 8.3% през септември, което е най-голямото увеличение на показателя от март 2019 г. Отнесен към инфлацията, разполагаемият доход е нараснал с 0,3%.

Други данни от четвъртък показват, че Индексът на разходите, които се отчита от Министерството на труда, е нараснал с 0,7% спрямо предходното тримесечие и с 2,8% на годишна база. Покачването на показателя се дължи на 3-процентовото увеличение в надниците и заплатите на служителите в частния сектор. Това че пазарът на труда се намира до нивото на пълна заетост, кара компаниите да увеличават заплащането, а това от своя страна създава предпоставки за повишаване на инфлацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още