IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ отбелязват месечен спад за първи път от година

Те са намалели с 0,2% през август спрямо юли

10:40 | 30.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в 20 американски града са намалели през август спрямо юли за първи път от една година, отразявайки забавяне на горещи в миналото имотни пазари в страната, предава Bloomberg.

Индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на жилищата се е понижил с 0,2% през миналия месец спрямо очакванията за спад с 0,1%, след  като остана непроменен през юли, показват оповестените данни. Цените са нараснали с 2% спрямо август миналата година в унисон с растежа на годишна основа и през предходния месец, но малко под средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. В цялата страна цените на жилищата са отбелязали ръст от 3,2% на годишна основа след повишението с 3,1% през юли. Цени Цени

Въпреки че лихвите по ипотечните кредити са близо до тригодишно дъно, слабият ръст на заплатите ограничава ентусиазма на купувачите на пазари като Лас Вегас и Ню Йорк. В същото време недостигът на достъпни жилища  поддържа цените на високо равнище.

Ръстът на цените може да се ускори през идните месеци на фона на признаците през последно време за засилване на сектора. Средните продажни цени на съществуващите жилища са отбелязали най-големия си годишен растеж от януари 2018 г. миналия месец, докато продажбите на нови жилища са останали непроменени, показаха публикувани неотдавна доклади.

Финикс, Маями, Сиатъл и Тампа са водещите американски градове по ръст на цените на жилищата на месечна основа през август.

Всички 20 града, включени в индекса, с изключение на Сан Франциско, отбелязват ръст на цените на годишна основа. В калифорнийския град цените са се понижили минимално с 0,1% спрямо август миналата година.

Цените в 17 града са нараснали спрямо предходния месец, показват сезонно изгладени данни. В Ню Йорк цените на жилищата са се понижили с 0,4% спрямо юли, а в Лас Вегас са намалели с 0,1%. В Детройт цените са останали непроменени на месечна основа.

В отделен доклад, публикуван във вторник, Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че предстоящите продажби на жилища, които са водещ индикатор за стабилността на жилищния пазар, са нараснали с 1,5% през септември, което е второ поредно повишение на месечна основа. Резултатите надминават очакванията на анализаторите за ръст с 1%.

„Въпреки че цените на жилищата растат по-бързо от доходите, националната покупателна сила е нараснала с 6% благодарение на по-добрите лихви“, коментира в комюнике Лорънс Юн, главен икономист на NAR. “Освен това наблюдаваме увеличаване на броя на огледите, тъй като повече купувачи искат да се превърнат в собственици на жилища“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още