IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са недостъпни за хората със средни доходи на 74% от пазарите

Цените на жилищата отвъд океана растат значително по-бързо от заплатите, показва доклад

12:50 | 15.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средните цени на жилищата в САЩ са недостъпни за хората със средни доходи на 74% от пазарите в страната, включени в доклада „Достъпност на жилищата в САЩ“ за третото тримесечие на компанията ATTOM Data Solutions.

Сред окръзите с най-голямо население, където жилищата със средна цена са били недостъпни за хората със средни доходи през третото тримесечие, са Лос Анджелис, Кук каунти (Чикаго), Марикопа каунти (Финикс), Сан Диего каунти, Калифорния и Ориндж каунти. Същите окръзи бяха в топ пет и през второто тримесечие, съобщава онлайн изданието World Property Journal.

В 127 окръга, или 26% от анализираните в доклада 498 окръга, жилищата със средна цена са били достъпни за хората със средни доходи през третото тримесечие.

Авторите на доклада са определили достъпността за хората със средни доходи, като пресметнали необходимите доходи за месечните вноски по жилище на средна цена, включително ипотечен кредит, имотни данъци и застраховка. След това изискваните доходи са били сравнени с данните за средната седмична надница на Бюрото за трудова статистика.

„Закупуването на жилище продължава да е трудно за хората със средни доходи в САЩ. Цените растат значително по-бързо от доходите през 2019 г. и не му се вижда краят, а това прави придобиването на жилище трудно или невъзможно за мнозинството от домакинствата с един работещ член или дори за много семейства с двама работещи“, казва Тод Тета, главен продуктов директор в ATTOM Data Solutions. „Ако има нещо успокояващо в тази ситуация, то е, че лихвите по ипотечните кредити се връщат на историческо дъно. Това омекотява удара от растящите цени и прави жилищната собственост малко по-достижима в повечето райони на страната“, допълва Тета.

Повишаването на цените на жилищата изпреварва средния ръст на седмичните надници в 379 от 498-те анализирани окръга в доклада. В 119 окръга средният годишен ръст на заплатите изпреварва повишаването на цените на жилищата.

304 от анализираните окръзи в доклада, или 61%, са били по-недостъпни от средната им достъпност в исторически план през третото тримесечие на 2019 г., което е спад спрямо 70 на сто от анализираните окръзи през предходното тримесечие и 73 на сто от окръзите през третото тримесечие на миналата година.

Окръзите с най-нисък индекс на достъпност са Делауър (Филаделфия), Лакауана (Пенсилвания) и Дженесий (Мичиган).

В същото време 194 окръга, или 39 на сто от анализираните в доклада, са били по-достъпни спрямо средната им достъпност в исторически план през третото тримесечие на тази година. Окръзите с най-висок индекс на достъпност са Онслоу (Северна Каролина), Кларк каунти (Индиана) и Атлантик каунти (Ню Джърси).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още