IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляха повече от очакваното

Миналия месец те са отбелязали спад от 2,2%, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти

18:22 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в САЩ са намалели повече от очакваното през септември, тъй като пазарът продължава да страда от недостиг на имоти за продажба, особено на евтини домове, предава Ройтерс.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 2,2% до сезонно изгладен годишен темп от 5,38 млн. единици миналия месец спрямо август, слагайки край на ръстовете през последните два месеца. Темпът на продажбите през август беше ревизиран към повишение до 5,50 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще намалеят с 0,7% до 5,45 млн. единици.

Федералният резерв понижи два пъти лихвените проценти тази година, което подкрепи жилищния пазар благодарение на понижаването на лихвите по ипотечните кредити. Инвеститорите очакват ново понижаване на лихвите по време на заседанието на ръководителите на централната банка следващата седмица.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляха с над 125 базисни пункта спрямо връхната им точка от миналия ноември до средно 3,69%, сочат данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac.

Но продажбите на жилища се представят колебливо през по-голямата част от тази година, тъй като хроничният недостиг на имоти на пазара повишава цените, като ги прави недостъпни за много хора, желаещи да се сдобият с жилище.

Недостигът на земя и работна ръка също се отразява негативно на предлагането.

Миналия месец на пазара е имало 1,83 млн. жилища, което е спад с 2,7% спрямо същия период на миналата година. Това е четвърти пореден месец на годишен спад на наличностите.

Данни от миналата седмица показаха, че жилищното строителство е намаляло спрямо над 12-годишния връх през септември, но строителството на еднофамилни жилища е нараснало за четвърти пореден месец.

Средната цена на съществуващо жилище е нараснала с 5,9% на годишна основа до 272 100 долара през септември, което е най-силният ръст на цените от януари 2018 г. насам. Това беше 91-ят последователен месец на повишаване на цените на жилищата на годишна основа.

„Надявахме се, че повишаването на цената ще отговаря на заплатите..., но не стана така“, казва главният икономист на NAR Лорънс Юн.

Продажбите на съществуващи жилища са се увеличили с 3,9% на годишна основа, сочат данните на NAR. Миналия месец те са намалели във всички четири района на страната. В Средния запад спадът е с 3,1%, а в североизточните щати – с 2,8%. Продажбите са спаднали с 2,1% в южните щати и с 0,9% в западните щати.

Ако темпът на продажбите през септември се запази, ще са необходими 4,1 месеца за изчерпване на съществуващите наличности спрямо 4,4 месеца година по-рано. Предлагане, което е достатъчно за следващите шест до седем месеца, е смятано за здравословен баланс между търсенето и предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още